>>>
oliwka77: Obwód trapezu równoramiennego jest równy 30 cm, a odcinek łączący środki przekątnych trapezu ma
długość 1, 5 cm. Wiedząc że w ten trapez można wpisać okrąg oblicz: a) długość podstawy
trapezu b) długość średnicy okręgu wpisanego w ten trapez c) długość odcinka łączącego punkty
stycznośći ramion z tym okręgiem


10 gru 17:49
Bogdan:

a) Ponieważ w trapez można wpisać w okrąg, to a + b = 2c
a + b + a + b = 30 ⇒ a + b = 15
| a − b | |
e = |
| ⇒ a − b = 2e ⇒ a − b = 3 |
| 2 | |
Rozwiąż układ równań: a + b = 15 i a − b = 3
10 gru 19:04
Bogdan:

Po wyznaczeniu w punkcie a) długości podstaw a oraz b z równości a + b = 2c wyznacz c,
| a − b | |
z równości e = |
| wyznacz e, wreszcie korzystając z twierdzenia Pitagorasa wyznacz |
| 2 | |
2r.
10 gru 19:30
B:

c)
|OF| = |ON| = r = 1.5
√6 − policzone w poprzednim podpunkcie
|OE| =
12 *
a+b2 = 3.75
ΔONE ~ ΔOPN (kkk)
|∡ONE| = |∡OPN|
|∡NOE| = |∡PNO|
zatem,
||PN||ON| =
|ON||OE| ⇒
|PN|1.5 √6 =
1.5 √63.75 ⇒
3.75 * |PN| = 13.5 ⇒ |PN|=3.6
|MN| = 2 * |PN| = 2 * 3.6 = 7.2
3 lis 15:33
magda: skąd wiemy, że e=(a−b)/2 ?
31 sie 23:55
Eta:
| a+b | |
|EF|= |
| −− długość linii środkowej trapezu |
| 2 | |
Z podobieństwa trójkątów ADC i AEM oraz BCD i BFN w skali k=2
| b | | a+b | | 2b | | a+b−2b | | a−b | |
to e=|EF|−2* |
| ⇒ e= |
| − |
| = |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
3 wrz 18:40