matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ZADANIE
woda:
pomozcie oblicz odleglosc punktow a=(−2;1) i b=(1;−2).wyznacz wspolrzedne srodka odcinka AB
10 gru 19:57
M:
2 maj 06:03
M:
11 maj 13:16
Miś Uszaty:
A=(−2,1) B=(1,−2) d=
√
(x
B
−x
A
)
2
+(y
B
−y
A
)
2
d=
√
(1−(−2))
2
+(−2−1)
2
d=
√
9+9
=
√
18
=3
√
2
x
A
+x
B
x
S
=
2
−2+1
x
S
=
2
1
x
S
=−
2
y
A
+y
B
y
S
=
2
1−2
y
S
=
2
1
y
S
=−
2
1
S=(−
,−U{1}[2}
2
11 maj 14:18