Wiem że to nie jest strona poświęcona fizyce ale proszę o rozwiazanie zadania. Z
Tomek: Butla zawiera gaz pod ciśnieniem 0,5 MPa w temperaturze 20oC. Butla zabezpieczona jest
zaworem bezpieczeństwa otwierającym się, gdy ciśnienie gazu osiągnie wartość 0,6 MPa.
Butlę z gazem pozostawiono w nasłonecznionym miejscu. Oblicz, przy jakiej temperaturze
nastąpi otwarcie zaworu bezpieczeństwa. Przyjmij, że objętość butli nie ulega zmianie.
10 gru 10:29
Mateusz: Jest to przemiana izochoryczna bo mamy stałą mase gazu i stałą objętosc z rownania przemiany
| | p1V1 | | p2V2 | |
izochorycznej wiemy ze m = const i V = const i |
| = |
| to
|
| | T1 | | T2 | |
| p1 | | p2 | |
| = |
| => czyli wniosek w izochorycznej przemianie gazu o stałej masie |
| T1 | | T2 | |
ciśnienie gazu jest wprost proporcjonalne do temperatury bezwzględnej z tego rownania
| | T1p2 | |
wyznaczam T2 => T2 = |
| reszta nalezy do ciebie zauwaz ze mozemy tu tez |
| | p1 | |
skorzystac z rownania Clapeyrona podam ci odp to 351,6K lub wyraze to w
oC 78,6
oC
10 gru 10:45