jw
Ali: Proszę o podpowiedź
z prostokątnego kawałka blachy miedzianej o wymiarach 5 dm na 4 dm wycięto w rogach jednakowe
kwadraty . po złożeniu blachy i zlutowaniu odpowiednich krawędzi otrzymano prostopadłościenny
otwarty pojemnik o objętości 6 litrów. wyznacz długość boku wyciętego kwadratu.
Z treści zadania ułożyłem równanie (5−2x)(4−2x)x −6 =0
czyli 20x − 18x2 +4x3 −6 = 0 i w tym momencie mam problem, bo nie wiem za bardzo co
wyłączyć przed nawias...
10 gru 12:08
AS: Podzielić stronami przez 2 uzyskasz równanie
2*x3 − 9*x2 + 10*x − 3 = 0
Założyć x < 2
Jednym z pierwiastków równania jest x = 1
Podzielić równanie przez x − 1 uzyskasz równanie kwadratowe
2*x2 − 7*x + 3 i dalej Δ
Wybrać rozwiązania zgodne z założeniem
10 gru 12:19
Ali: a skąd tak szybko wiemy, że 1 jest pierwiastkiem ?
10 gru 12:21
AS: Sprawdzać kolejno przez podstawianie −1,0,1,2,3,...
Można też dłuższą drogą
| | y | | y | |
Podstawić x = |
| (ogólniej x = |
| ) |
| | 2 | | ao | |
Uzyskasz równanie y
3 − 9*y
2 + 20*y − 12 = 0
Szukamy podzielników wyrazu wolnego tj 12.
| | y | | 2 | |
Jednym z nich jest y = 2 , x = |
| = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
10 gru 12:48
Ali: ok. bardzo dziekuje za pomoc
10 gru 12:56
Ali: ok. bardzo dziekuje za pomoc
10 gru 12:56