vst
Ania: Statek poruszając się z prądem rzeki,przepływa między dwoma przystaniami odległymi o 600m w
czasie 1 minuty,a wracając do pierwszej przystani,porusza się pod prąd o 30sekund
dłużej.Oblicz wartość prędkości prądu rzeki względem brzegu i średnią wartość statku płynącego
w tą i z powrotem.
10 gru 20:07
Marian: CZyli tak
V1 predkosc statku
Vrz predkośc rzeki
układ równań wyglada tak
V1 + Vrz=s/t1 t1 =1(min)
v1−vrz=s/t2 t2=1,5(min)
czyliv1=s/t2 + vrz
s/t2+Vrz+Vrz=s/t1
2Vrz=s/t1−s/t2
vrz=s/2(1/t1/1/t2)
i druga prędkośc
V1=s/t2 +s/2(1/t1−1/t2)
Prędkość średnia wynosi
Vśr=2s/t1+t2
10 gru 21:14
Gg:
13 paź 12:12
ite:
13 paź 14:20