graniastosłupy
zrozpaczona: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ma długość 13, a przekątna ściany bocznej
12. Oblicz długości krawędzi tego graniastosłupa.
Bardzo proszę o pomoc bo bardzo mi zależy na tym zadaniu i muszę je zrobić
10 gru 16:53
mathalius:

gdzie x jest podstawą. Resztę to już chyba wiesz. Jeśli sie mylę niech mnie ktos poprawi, bo
dokładnie nie pamiętam czy zawsze w takim przypadku jest kąt prosty
10 gru 17:29
zrozpaczona: A zna ktoś jakiś inny sposób
10 gru 18:52
zrozpaczona: A zna ktoś jakiś inny sposób
10 gru 18:59
Dawid:): No i wtedy robisz tak z twierdzenia pitagorasa:
a2=b2=c2 czyli X2=132−122
x2=169−144
x2=25 /√
x=5
10 gru 19:21
zrozpaczona: A jak rozwiązać taki układ równań?
x2+y2=132
x2+y2=122
10 gru 19:40
Bogdan:

Każde z równań jest równaniem okręgu o środku w punkcie O(0, 0). Długości promieni:
R
1 = 13, R
2 = 12. Są to okręgi współśrodkowe. Nie maja punktów wspólnych.
Ten układ równań nie ma więc rozwiązań.
10 gru 19:53
zrozpaczona: A ktoś umie zrobić to zadanie dobrze i do końca?
10 gru 20:50
Ola: x
2 +12
2 = 13
2
10 gru 21:04
Ola: x2 = 132 − 122
x= 13−12
x=1
10 gru 21:05
Ola: albo kolega napisał dobrze
x
2= 12
2 − 12
2
czyli x
2= 25
x= 5

sorry
10 gru 21:07
Ola: a ten układ równań który napisałaś jest sprzeczny.
poza tym do czego on Ci jest potrzebny

zadanie zostało rozwiązane.
x=5
10 gru 21:08