| x2−1 | 0 | |||
lim | = f(1) = | = 0
| ||
| x−2 | −1 |
moj blad za duzo siedze przed analiza
Nie protestuj 
!
widzisz ,ze zapisałam tak jak wyżej tę funkcję
Więc moje wyznaczenie granicy jest poprawne
Do Łukasza
skoro x →2
to w x= 2 granicy nie ma
policz prawo i lewostronną w 2
i wyjdą różne
x→2− to lim f(x) = −∞
dla x→2+ to limf(x) = +∞
a u mnie w zadaniach wlodarskiego i krysickiego pisze ze ma byc 4
dlatego nie wiem
czy mi zle wychodzi czy oni bledy maja
a u mnie w zadaniach wlodarskiego i krysickiego pisze ze ma byc 4
dlatego nie wiem
czy mi zle wychodzi czy oni bledy maja
| x2 − 4 | ||
f(x)= | ||
| x −2 |
rozłóż x2 −4 = ( x −2)( x+2)
skróć x −2
i otrzymasz wartość granicy = 4
Pozdrawiam
P. S W tym bardzo dobrym zbiorze , zdarzają się ( niestety) błędnie podane
odp
a w tym przypadku błędnie podana f( x)
Mój zbiór zad. ma już pół wieku więc jest wysłużony
| 1 | ||
x2 − | − 2 i granica tego wyrażenia jest taka jaką podałem. | |
| x |
| 1 | ||
Wg Łukasza: f(x) = x2 − | − 2, f(1) = 1 − 1 − 2 = −2. | |
| x |