Proszę jeszcze raz o pomoc.
stachu: Lewa strona równania 3+9+15+...+x=432 jest sumą wyrazów ciągu arytmetycznego. Rozwiąż to
równanie.
10 gru 19:30
Bogdan:
a
1 = 3, r = 6, a
n = x ⇒ x = 3 + (n − 1)*6 ⇒ n = ....
| 1 | |
| n(3 + x) = 432 ⇒ x = ... |
| 2 | |
Założenie: x∊N
+
10 gru 19:33
stachu: | | x | |
Czy n będzie się równało |
| ? |
| | 2 | |
10 gru 20:07
Bogdan:
nie
10 gru 20:11
Bogdan:
| | x + 3 | |
x = 3 + (n − 1)*6 ⇒ x = 3 + 6n − 6 ⇒ 6n = x + 3 ⇒ n = |
| |
| | 6 | |
10 gru 20:17
stachu: To ile? Liczę, liczę i nic z tego nie wychodzi. Możesz mi to jakoś wytłumaczyć? To naprawdę
ważne.
10 gru 20:21
stachu: ok, nie zauważyłem
10 gru 20:23
stachu: I rozumiem, że trzeba obliczyć deltę, tak?
10 gru 20:38