help
mirabelka: czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać to zadanie? :Na trapezie o podstawach dlugości 16 i 8 cm, i
wysokości 8 cm opisano okrąg, jego środek leży wewnątrz trapezu. Oblicz odległości środka
okręgu od wszystkich boków tego trapezu.
10 gru 21:29
Bogdan:

(2c)
2 = 8
2 + 4
2 ⇒ c
2 = 20
y + x = 8
y
2 + 4
2 = R
2
x
2 + 8
2 = R
2
−−−−−−−−−−−−
y
2 − x
2 + 16 − 64 = 0 ⇒ (y − x)(y + x) = 48 ⇒ (y − x)*8 = 48
y − x = 6
y + x = 8
−−−−−−−−−−−
2y = 14 ⇒ y = 7 i x = 1, R
2 = 1 + 64 = 65
z
2 = R
2 − c
2 ⇒ z
2 = 65 − 20 ⇒ z =
√45 = 3
√5
Odp.: x = 1, y = 7, z = 3
√5
11 gru 01:04