2 zadania maturalne
heaVen: 1.samochód przejechał 180 jadąc se stałą prędkością. gdyby jechał o 30km/h szybciej to czas
przejazdy zmniejszyłby się o 1h. oblicz z jaką prędkością jechał samochód.
2. punkty A=(−2;4) B=(−2;−2) C=(5;−3) D=(1;4) są wierzchołkami czworokąta oblicz punkt
przecięcia przekątnych
BARDZO DZIĘKUJĘ ZA POMOC!
10 gru 22:41
AROB: pomogę
10 gru 22:44
AROB: Zad. 1.
I sytuacja II sytuacja
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
prędkość V V + 30
droga 180 180
czas t t − 1
S = const. S = V * t
Otrzymujemy układ równań: V * t = 180
(V+30)(t − 1) = 180
| | 180 | |
( |
| + 30)(t − 1) = 180 |
| | t | |
| | 180 | |
180 − |
| + 30t − 30 = 180 |
| | t | |
| | 180 | |
150 − |
| + 30t = 180 /*t |
| | t | |
150t − 180 + 30t
2 = 180t
30t
2 − 30t − 180 = 0 /:30
t
2 − t − 6 = 0
Δ = 25,
√Δ = 5, t
1=3, t
2 = −2 (sprzeczne z treścią)
| | 180 | |
Czyli t=3, więc V = |
| = 60 [km/h] |
| | 3 | |
Zaraz poślę zad. 2.
10 gru 23:00
AROB:

A(−2,4), B(−2,−2), C(5,3), D(1,4) S=?
Wyznaczamy równania prostych zawierające przekątne czworokąta.
Prosta AC: (y − y
A)(x
B−x
A) = (x−x
A)(y
B−y
A)
(y−4)(−2+2) = (x+2)(−2−4)
0 = −6(x+2) ⇒ 6x = −12 ⇒
x = −2
| | yD−yB | |
Prosta BD: y−yB = |
| (x−xB) |
| | xD−xB | |
y = 2(x+2) − 2 ⇒
y = 2x+2
Współrzędne punktu S wyznacza się z układu równań:
y=2x+2
x = −2 Stąd: y = 2*(−2)+2= −2
Czyli
S(−2, −2).
10 gru 23:19
heaVen: WIELKIE DZIĘKI
11 gru 07:03
janek: ∞≥∊⊂∫←→⇒
7 maj 16:02