obliczenia
mraciek17: pole powierzchni sześcianu wynosi 216dmkwadratowych . Jaka dlugosc ma krawedz szescanu
obliczenia
10 gru 16:28
mraciek17: prosze
10 gru 16:30
kaz: 6a2=216 dm2
a=√2166
10 gru 16:31
damorka: P= 6 *a
2
podstawiasz do wzoru P
216=6 *a
2
a teraz to już chyba proste
10 gru 16:32
mraciek17: nie to nie takie proste
10 gru 16:35
mraciek17: brosze bardzo
10 gru 16:40
damorka:
kaz już Ci podał wynik

choć nie skrócił

6*a
2= 216 ,dzielimy obustrononnie przez 6
a
2=36 i a>0 ⇒ a=6
10 gru 16:42
damorka: no i jednostki

6*a
2= 216 dm
2
a
2= 36 dm
2
i wynik też w dm
10 gru 16:43
mraciek17: co to jest to a
10 gru 16:45
jk: krawędź sześcianu
10 gru 16:53
mraciek17: walcie sie
10 gru 16:59
damorka: wysoką kulturę osobistą widzę pan
mraciek17 prezentuje, nie ma co
10 gru 17:05
mraciek17: walsie damorka
10 gru 17:16