V i Pc
Piotrek: Mam zadanko Obwód podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokatnego wynosi 24cm. Wysokosc wynosi 4
cm. Oblicz objetość i Pc
wiec V wyszło mi 48cm3 ale mam problem z Pc... prosze o pomoc najlepiej opis jak to
zrobic....
10 gru 16:06
mathalius: V=36*4=144cm
3
| | 1 | |
PC=36 + 4* |
| *6*5=144 +60=96 cm2 |
| | 2 | |
10 gru 16:14
mathalius: | | 1 | |
sorry V= |
| *144=48 cm 3 a wiec dobrze mialeś...  |
| | 3 | |
10 gru 16:15
Piotrek: a skad to 5

jakiś wzór masz
bo tak naprawde to nie wiem jak to pole boczne obliczyc]
10 gru 16:17
mathalius:

Musisz znaleźć wysokośc sciany bocznej. Znajdujesz ja z twierdzenia pitagorasa
10 gru 16:19
Piotrek: o ... w ten sposób sie szuka... hehe no dziekuje
10 gru 16:21