matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tożsamość-please
Eliza:
udowodnij tożsamość 3 cos
2
x − 2 sin
2
x +2 = 5 cos
2
x bardzo proszę o pomoc
10 gru 23:14
zefir:
L= 3cos
2
x −2( 1−cos
2
x) +2= 3cos
2
x −2 +2cos
2
x +2= 5cos
2
x L=P jest tożsamością
10 gru 23:19
Eliza:
dzięki wielkie
10 gru 23:25
zefir:
10 gru 23:26
Eliza:
hmm... a wiesz może jak obliczyć kąty w trójkącie o bokach 6,8 i 10?
10 gru 23:28
Eta:
to trójkąt prostokątny ,bo a
2
+b
2
= c
2
6
2
+8
2
= 10
2
36 + 64= 100 więc a = 6 b= 8 c = 10
a
6
to sinα=
=
= 0,6
c
10
odczytaj kąt α z tablic a kąt β= 90
o
− α=..........
10 gru 23:33