ostatnie
stachu: Sprawdźcie czy mam dobrze, ok?
Na lokatę 2−miesięczną o oprocentowaniu 3% wpłacono 10 000 złotych. Oblicz, ile wyniesie suma
odsetek z tej lokaty po pół roku.
I tak:
K
0=10 000
| | 3 | | 3 | | 3 | | 300 | |
10 000* |
| %= 10 000* |
| (skracamy obydwa zera)= 100* |
| = |
| = 50. |
| | 6 | | 600 | | 6 | | 6 | |
50*6= 300.
Dobrze?
AROB: Trochę inaczej,
stachu.
| | | |
Kn = K0 (1 + |
| )n*m , gdzie p − roczna stopa procentowa, |
| | 100 | |
n − ilość lat,
m − ilość okresów kapitalizacji w roku
| | | |
Kn = 10000(1 + |
| )12*6 = |
| | 100 | |
| | 0,5 | |
= 10000(1 + |
| )3 = 10000(1,005)3 = 10000* 1,015075 = 10150,75 [zł] |
| | 100 | |
objaśnienia do pierwszego wyrażenia:
3 − roczne oprocentowanie,
6 − bo jest 6 okresów 2−miesięcznych w roku,
| | 1 | | 1 | |
|
| − bo odbiera po |
| roku, |
| | 2 | | 2 | |
6 − ilość okresów kapitalizacji w roku.
kwota odsetek = K
n − K
0 = 10150,75 − 10000 =
150,75 zł