równanie
Paweł: Równanie x5 − 5x3 + 4x = 0
A. nie ma pierwiastków rzeczywistych
B. ma dokładnie 1 pierwiastek rzeczywisty
C. ma 5 pierwiastków będących liczbami całkowitymi
D. ma dokładnie 3 pierwiastki rzeczywiste
10 gru 17:09
Krzysiek2005: C. zaraz napisze rozwiazanie
10 gru 17:13
Krzysiek2005: C. zaraz napisze rozwiazanie
10 gru 17:14
Krzysiek2005: x5−x3−4x3+4x=0
x3 (x2 − 1)−4x(x2−1)=0
czynnik wspolny prze nawias
(x2−1)(X3−4x)=0
x(x−1)(x+1)(x2−4)=0
x((x−1)(x+1)(x−2)(x+2)=0
x=1 x=−1 x=0 x=2 x=−2
10 gru 17:16
Paweł: super, dzięki
10 gru 17:32