silnia
Marzanna35: Pomóżcie mi z zadaniem (n+1)! − n!/(n−1)!
10 gru 16:36
Bliźniak: | | (n+1)!−n! | |
To ma być |
| jak rozumiem? |
| | (n−1)! | |
Po to mamy nawiasy kwadratowe wprowadzone przez Rafaela Bombelliego, żeby z nich korzystać
| (n+1)! − n! | | (n)!(n+1) − n! | | (n−1)!*n*(n+1) − (n−1)!*n | |
| = |
| = |
| = |
| (n−1)! | | (n−1)! | | (n−1)! | |
| | (n−1)![n*(n+1) − n] | |
= |
| =n*(n+1) − n = n2−n+1. |
| | (n−1)! | |
Coś wymaga komentarza, czy rozumiesz co zrobiłem?
10 gru 17:32
Bliźniak: | | (n+1)!−n! | |
To ma być |
| jak rozumiem? |
| | (n−1)! | |
Po to mamy nawiasy kwadratowe wprowadzone przez Rafaela Bombelliego, żeby z nich korzystać
| (n+1)! − n! | | (n)!(n+1) − n! | | (n−1)!*n*(n+1) − (n−1)!*n | |
| = |
| = |
| = |
| (n−1)! | | (n−1)! | | (n−1)! | |
| | (n−1)![n*(n+1) − n] | |
= |
| =n*(n+1) − n = n2−n+1. |
| | (n−1)! | |
Coś wymaga komentarza, czy rozumiesz co zrobiłem?
10 gru 17:32
Bliźniak: Przepraszam za podwójnego posta, ten zdublowany wprowadzono niechcący ;)
10 gru 17:33
Marzanna35: dzieki
11 gru 16:06