prosba o pomoc w wyjasnieniu
Ergo: Prosze o wyjasnienie

na loterii jest 10 losow, wsrod ktorych jeden wygrywa cala stawke, cztery wygrywaja po 1/3
stawki a pozostale sa puste.Oblicz prawdopodobienstwo....
No i tu mam problem
| | | |
bo moc Ω= | zapis ten rozumiem. wychodzi ze moc Ω=120 |
| | |
pytanie dlaczego nie mozna policzyc Ω w ten sposob , że
(
) na pierwsze miejsce mozliwosci jest 10 , na drugie 9, na trzecie 8 ? na pewno nie
moze tak byc, bo wtedy Ω=720?
Ergo: Prosze o wyjasnienie:
na loterii jest 10 losow, wsrod ktorych jeden wygrywa cala stawke, cztery wygrywaja po 1/3
stawki a pozostale sa puste.Oblicz prawdopodobienstwo, ze kupujac jednoczesnie trzy losy ,
wygramy sume , bedaca cala stawka.
Nie chodzi mi o rozwiazanie zadania tylko o wyjasnienie
zapis ten rozumiem. wychodzi ze moc Ω=120
pytanie dlaczego nie mozna policzyc Ω w ten sposob , że ( ? ? ?) na pierwsze miejsce mozliwosci
jest 10 , na drugie 9, na trzecie 8 ? na pewno nie moze tak byc, bo wtedy 7*8*9,czyli Ω=720?