proste równanka
j: | | 1 | |
proszę o rozwiązanie dwóch prostych równanek e3x(3x−1) = 0 oraz |
| = 0 |
| | x | |
10 gru 20:56
j: | | 1 | |
i jeszcze takich nierówności e3x(3x−1)>0 oraz |
| > 0 |
| | x | |
10 gru 20:58
j: pomoże ktoś ?
10 gru 22:38
Nikka: 1.
e
3x*(3x−1) > 0
dla każdego x∊R e
3x > 0 czyli zostaje tylko
3x − 1 > 0
3x > 1
2.
D: x≠ 0
x > 0
10 gru 22:46
Nikka: zamiast znaku zapytania miało być / (mnożymy obie strony przez x2)
10 gru 22:46
Nikka: | | 1 | |
równania − pierwsze x = |
| |
| | 3 | |
drugie − nie ma rozwiązania
10 gru 23:01