Napisz wzór funkcji kwadratowej f w postaci ogólnej
Ann: Napisz wzór funkcji kwadratowej f w postaci ogólnej, jeśli wiadomo, że przyjmuje ona wartości
dodatnie wtedy i tylko wtedy, gdy x ∊ (−8;−2), zaś największą wartością tej funkcji jest
1
2
.
4
10 gru 17:33
zefir:
x1+x2
−8 −2
x1= −8 x2= −2 to: xw=
=
= −5
2
2
xw= −5 i yw= 214
to postać kanoniczna jest: f(x) = a( x +5)2 + 214
i f( −2)=0 to: a( −2+5)2 +214=0
to: 9a = −94 => a= −14
zatem: f(x) = −14( x +5)2 + 94
postać ogólna: f(x) = −14x2 −52x −4