Zamieniamy równania:
y=1/2x + 3 zielony( Sprawdzamy wartości dla x=4 i x=0) tak aby powstał trojkąt)
y=3 niebieski
x=4 czerwony
Z wykresu mozemy odczytać długości przyprostokątnych 4 i 1. Nie trzeba juz obliczac
przeciwprostokatnej, gdyz szukamy tangensa. wczesniej należy się zastanowić który kąt jest
większy. wiekszy jest ten który leży przy krótszym boku.
| 4 | ||
tgα= | ||
| 1 |

| |AB| | ||
tgα = | ||
| |BC| |
| 4 | ||
tgα = | = 2 | |
| 2 |
| 1 | ||
Prosta y = | x + 3 jest nachylona do osi x, a także do prostej y = 3 pod kątem α, którego | |
| 2 |
| 1 | ||
tg = | ||
| 2 |
| x | 1 | |||
Odczytując z rysunku trójkąta prostokątnego otrzymujemy: tgα = | = | , | ||
| 2x | 2 |
| 2x | ||
tgβ = | = 2 | |
| x |