Oblicz
Siden: Oblicz:
√2(3
√8−2
√32)
Nie bardzo wiem co tutaj zrobić. Z kolejnosci działań wynika że nawias najpierw, ale jest różny
pierwiastek. Prosiłbym o pomoc
10 gru 11:45
Basia:
√8 = √4*2 = √4*√2 = 2√2
√32 =√16*2 =√16*√2 = 4√2
potrafisz dokończyć ?
10 gru 11:47
Siden: hehe dzieki za pomoc, ale poszedłem kminić i samemu mi się udało, spanikowałem i za szybko
przyszedłem tutaj

Mimo wszystko dzieki

Zrobiłem inaczej niż Ty:
2
√32=
√4*32=
√128=
√16*8=4
√8 Podstawiłem tylko i elegancko wyszło −4
10 gru 11:57
Siden: Dobra ale tego zadanka już sam nie zrobię. Proszę o pomoc
3√9(5
3√9−
3√243)=
10 gru 12:24
xx: =2(5*2−3*2)=2(10−6)=8
10 gru 16:14