matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 9.6.2010
Zadania
Odp.
1
Tomek Pomocny:
BŁAGAM POPRAWCIE BLĘDY (NIEMIECKI) , BĘDE WDZIĘCZNY −CHCE ZDAĆ DO NASTPENEJ KLASY
!
41
Tomek Pomocny:
Witam!
9
mloda:
witam! bardzo dlugo mecze sie z jednym zadankiem z majcy.wszystkie podpunkty mi wyszly,tylko nie ten
0
kasia118:
A iB są zdarzeniami losowymi zawartymi w zbiorze Ω, takim,że P(A)=0,8 i P(B)=0,4. Sprawdż czy zdarzenia A i B mogą się wyłączać
3
kasia118:
Średnia zarobków w pewnej firmie liczącej 21 pracowników wynosiła 3000 złotych. Przyjęto nowego pracownika i wtedy średnia wyniosła 3030 złotych.jie nowy pracownik zarabia prosze
47
wariatka:
witam serdecznie mam kilka zadan z funkcji kwadratowej i nie wiem zbytnio jak mam ja tu przepisac z tymi kwadratami? Jesli ktos moze mi pomoc bardzo slicznie dziekuje
7
kasia118:
Z tali 24 kart wylosowano jedną kartę. Prawdopodobieństwo że wylosowano kiera lub asa
2
Maniek93:
: help Ciągi geometryczne
21
lagunka:
witam i prosze o pomoc w trojkacie prostokatnym jedna prostokatna ma dl 2 cm przeciwprostokatna zas 2,5 cm znajdz
13
Paula:
napisz równanie okręgu o środku w pkt S(−1,0) i promieniu
√
2
2
aaa:
liczba log36 jest równa
16
lukasz:
Witam , Chcę nauczyć się rozwiązywać zadania z liczbami zespolonymi i natrafiłem na przykład który nie
1
aaa:
5x
dziedziną funkcji
jest
x
2
−8x+7
7
Emilka:
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o długości 6pierwiastków z 3 tworzy z
12
antymatma.:
Hej prosze pomozecie mi rozwiazać zadanie z matematyki . ? to jego treść : Pole rombu jest równe 10 cm kwadratowych , długość jednej przekątnej wynosi 2 dm < decymetry > . Podaj długość
0
aaa:
zbiorem rozwiązań dla nierówności x
2
−2≤0 jest
0
Emilka:
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o długości 6pierwiastków z 3 tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 30 stopni. Oblicz objętość graniastosłupa.
2
aaaa:
funkcja liniowa,której wykres jest równoległy do wykresu funkcji y=
1
2
x+5 ma wzór
0
Maniek93:
help Ciągi geometryczne
3
Maniek:
help
Ciągi geometryczne
10
plinaska:
Pole wycinka koła jest równe P, a łuk tego wycinka ma długość l. Oblicz długość promienia koła jeśli P=10πcm
2
, l=2,5πcm
2
0
Rafał:
spośród pracowników pewnej firmy wylosowano 8 osób. ustalono tez staz pracy. nalezy ustalić jeśli jest przeciętny czas próby w populacji pracowników tej firmy przyjmując przedział
2
sonia:
W skrzynce znajduje sie 50 puszek, w tym 3 uszkodzone. Ze skrzynki wyjęto losowo 7 puszek. Obliczyc prawdopodobienstwo ze wśród wyjętych puszek bedzie dokładnie jedna uszkodzona.
5
sonia:
W skrzynce znajduje sie 50 puszek, w tym 3 uszkodzone. Ze skrzynki wyjęto losowo 7 puszek. Obliczyc prawdopodobienstwo ze wśród wyjętych puszek bedzie dokładnie jedna uszkodzona.
2
malutka:
Ciągi geometryczne HELP
5
Rashengan:
Poziom natezenia dziweku mierzymy w dB . liczbe decybeli N oblicza sie wedlug wzoru N = 10log
I
I
0
gdzie I to natezenie dzwieku a I
0
natezenie dzwieku na progu slyszalnosci dla ucha ludzkiego.
1
Maciej:
Dla jakich wartości p prosta l jest styczna do okręgu o, jeśli:
3
Kris:
Dany jest trójkąt ABO, gdzie A(−2,0), B(0,1), O(0,0). Trójkąt prostokątny CDE ma przeciwprostokątną długości
√
10
i jest podobny do trójkąta ABO. Olicz obwód i pole trójkąta
3
Marcia ;d:
OblicZ brakujace wyrazy ciagu:
3
Łukasz:
Przyjmijmy, że ciąg (an) jest ciągiem geometrycznym.
11
Paula:
napisz równanie prostej przechodzącej przez pkt: a) A(0,3) B(1,4) czy wynik będzie y=1x+3 ?
1
Bardzo Prosze o pomoc ;(:
Hej, bardzo was proszę o pomoc z tym zadaniem, mogę wyjść dzięki nie mu na 3 Do kalorymetru o masie 60g i cieple właściwym 920 j/kg*K wlano 180g wody o temperaturze 32
0
C,
4
olx:
CAŁKI:
1
Lookash:
Pomóżcie obliczyc. 3(log
6
3
√
2
+ log
6
3
√
3
)
8
karo:
W trapezie prostokątnym ABCD , AD = BC , przekątna BD jest prostopadła do boku AD. Oblicz obwód tego trapezu ,jeśli BD = 5pierwiastków z 3 i przekątna ta tworzy z podstawą AB kąt 30 stopni.
4
Andzia:
Oblicz: (
25
49
)
−0,5
4
mateos133:
zad 1 Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach 6 cm i 8 cm oraz kącie ostrym 600
0
sello:
POMÓŻCIE! http://matematyka.pisz.pl/forum/53875.html
0
sello:
POMÓZCIE! http://matematyka.pisz.pl/forum/53876.html
12
dośka:
rozwiaz albegraicznie uklad : 3x−y=3
3
Kris:
:::rysunek::: a) Uzasadnij, że w dowolnym trapezie trójkąty AOB i DOC są podobne.
0
Sodi:
Podstawy trapezu prostokątnego mają długość 1cm i 3cm. Oblicz długości ramion trapezu, jeśli można w niego wpisać okrąg.
6
Kaaasia:
Ciąg arytmetyczny, help
0
mateos133:
zad Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach 6 cm i 8 cm oraz kącie ostrym 60
0
1
Patrycja:
Działania na wyrażeniach wymiernych, pomocy
Cześć,proszę o pomoc jutro mam zaliczenie z matmy proszę o rozwiazanie.
0
karolina:
bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem męczę się już z tym zadaniem a jest mi ono na jutro pilnie potrzebne. będę bardzo wdzięczna
2
sello:
:::rysunek::: 1) Podstawy trapezu mają długości 12 i 4, a jedno z jego ramion ma długość 6. Kąt między drugim
5
Bella Vella:
Nie umiem zrobić tego zadania: Za pomocą wahadła matematycznego wyzncz wartość przyśpieszenia ziemskiego.
2
sello:
:::rysunek::: Punkty D i E dzielą bok AB trójkąta ABC na trzy równe częsci. Wiedząc, że |AB| = 6, |AC| = 4 I
5
sello:
:::rysunek::: Równoległobok ABCD ma boki długosci |AB| = P{3} I |AD| = 4 oraz |∡BAD| = 30 stopni. Czworokąt
41
karolina:
proszę o pomoc męczę się już z tym zadaniem a jest mi ono na jutro pilnie potrzebne. będę bardzo wdzięczna pozdrawiam
0
mat:
prosze o rozwiązanie zadań, szczególnie 1 i 5 http://www12.speedyshare.com/files/22859251/download/Matma%20Kartka.bmp
0
sello:
:::rysunek::: Rysunek przedstawia położenie statków A i B względem latarni L. Znajdź odległość między
0
gimigis:
http://matematyka.pisz.pl/forum/53859.html
1
Filipcio:
czy ktos moglby mi sprawdzic pare zadan czy sa dobrze zrobione? oto one; zad1 miejscem zerowym funkcjif(x)=1/3+5jest liczba: odp. 15
6
PAtrycja:
Działania na wyrażeniach wymiernych, pomocy
5
Pati:
Cześć,proszę o pomoc jutro mam zaliczenie z matmy a mam problem z kilkoma zadankami.Patrycja
0
LoLa:
hej...mam prośbę...pomóżcie mi z tym zadaniem bo coś namieszałam i mi nie wychodzi
2
dośka:
a jak to jest z tym rozwiazywaniem algebraicznie i graficznie tego ukladu rownań Mogłby mi to ktoś jakos rozwiazac,nie wychodzi mi w ogole
1
Filipcio:
log 1. czy ktos wie jakie bedzie prawidlowe rozwiazanie tego przykladu
0,3
6
dośka:
y=−2x−8 i przechodzacy przez punkt (2;3) Wyszedl mi wzor y=−2x−7 .dobrze ?
9
xyz:
zad.1 w trojkat rownoboczny o boku 8cm wpisano prostokat tak,ze jeden bok zawiera sie w podstawie
1
ami:
rozwiąż równanie : x
3
−3x
2
+ 5x −15 =0
1
sonia:
y = √−x2+2x wszystko jest pod pierwiastkiem. jak narysować wykres
1
ami:
1)Jedną z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego ma długość 8,a przeciwprostokątna 10. Oblicz miary jego kątów ostrych.
5
gimigis:
:::rysunek::: jak obliczyć α i β
może mi ktoś pomóc
5
3
weronika:
cn=
√
n
2
+6
−n
2
sonia:
pomocy! mam narysować obszar całki ∫f(x,y)dydx i jej przedział to od: (2−x) na dole, do (\sqrt{2x−x
2
}) u góry.
3
Łukasz:
Jeżli cosα= −
5
6
i ctgα<0, to w której ćwiartce leży końcowe ramie kąta α Oblicz wartości pozostałych funkcji tryg.
7
Basia:
Witaj
Bogdanie
166
mateo:
witam potrzebuje pomocy dziś mam egzamin końcowy z matmy i mam takie zadania do rozwiązania po możecie
? mi jest 13 zadań
a na 15 mam egzamin
1
pati:
oblicz sumę trzydziestu pięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego a
n
=8−5n
3
truskawka:
dla jakich wartości m liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = 2x3 + 3x2 −m2x −2
1
truskawka:
rozwiąż równanie a) x3 + 3x2 − 6x −18= 0
1
truskawka:
Rozłóż wielomian na czynniki a) W(x)= 4x3 + 5x2 +x
4
truskawka:
mając dane wielomiany W(x)= x2 − 1 i V(x)=x2+4x+1 wyznacz wielomian P(x)= 2x * W(x) − (2x+3) *V(x)
5
anka:
czy jest takie rownanie gdzie r=R/2 r−promien okregu wpisanego w trojkat
5
Andrzej pomocy:
15
Gustlik:
TRZY PROSTE WZORY NA PRZEKSZTAŁCENIE RÓWNMANIA OKRĘGU Z POSTACI OGÓLNEJ DO KANONICZNEJ I OBLICZENIE WSPÓŁRZĘDNYCH ŚRODKA I PROMIENIA, BO WIELU Z WAS SIĘ MĘCZY WZORAMI SKRÓCONEGO
1
Basia:
do
Jacka