Działania na wyrażeniach wymiernych, pomocy !!
Pati: Cześć,proszę o pomoc jutro mam zaliczenie z matmy a mam problem z kilkoma zadankami.Patrycja
1Wykonaj działania:
| 2x2+6x | | x2+6x+9 | |
| : |
| |
| x2+4x+4 | | x2−4 | |
2Rozwiąż równanie:
| x | | 1 | | x+6 | |
| + |
| = |
| |
| x+3 | | x+2 | | x2+5x+6 | |
3.Rozwiąż nierówność:
4.Narysuj Wykres funkcji i podaj dziedzinę ,zbiór wartości,przedziały i monotoniczność.
9 cze 17:04
Pati : Działania na wyrażeniach wymiernych, pomocy !
17 cze 21:16
Amaz:
pomógłbym Ci, ale tu bedzie strasznie dużo pisania i mi się nie chce, musisz pamiętać o wzorach
skróconego mnożenia, np: x
2+4x+4=(x+2)
2 albo x
2−4=(x−2)(x+2) albo x
2+6x+9=(x+3)
2 itd
gorzej już z x
2+5x+6, bo tutaj musisz policzyć deltę i zapisać, to w postaci iloczynowej, tak
czy siak jest to łatwe, ale sporo pisania
17 cze 21:24
Amaz:
aha i gdy masz coś takiego 2x2+6x, to wyciągaj przed nawias co się da, czyli 2x2+6x=2x(x+3)
17 cze 21:26
kalafiorowa:
1.
| 2x2+6x | | x2+6x+9 | | 2x(x+3) | | (x+2)(x−2) | |
| : |
| = |
| * |
| = |
| x2+4x+4 | | x2−4 | | (x+2)2 | | (x+3)2 | |
2.
| x | | 1 | | x+6 | |
| + |
| = |
| |
| x+3 | | x+2 | | x2+5x+6 | |
| x(x+2)+1(x+3) | | x+6 | |
| = |
| |
| (x+3)(x+2) | | x2+5x+6 | |
| x+2x+x+3 | | x+6 | |
| = |
| |
| x2+2x+3x+6 | | x2+5x+6 | |
| x2+3x+3 | | x+6 | |
| = |
| |
| x2+5x+6 | | x2+5x+6 | |
x
2+3x+3=x+6
x
2+3x+3−x−6=0
x
2+2x−3=0
Δ=4+12=16 ⇒
√Δ=4
x=−3 ∨ x=1
17 cze 21:33
Amaz:
mogę Ci pomóc w zadaniu 4 przekształcić funkcję.
jak zapewne wiesz 5=−2+7
| | x−2+7 | | 7 | | 7 | |
f(x)=1+ |
| =1+1+ |
| =2+ |
| , |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
17 cze 21:34