pomozecie bo o 15 mam egzamin do zaliczenia
mateo: witam potrzebuje pomocy dziś mam egzamin końcowy z matmy i mam takie zadania do rozwiązania po
możecie



? mi jest 13 zadań

a na 15 mam egzamin
ZAD.1
1 Dane są dwa punkty
a) A= (2,1) B=(3,2)
b) A=(3,−1) B=(2,3)
c) A=(4,3) B=(0,3)
d) A=(2,3) B=(3,−1)
e) A=(−4,1) B=(2,3)
f) A =(−3,1) B=(1,−3)
napisz równania prostej przechodzącej przez dwa punkty podaj środek odcinka AB
ZAD.2 oblicz obwód i pole trójkąta o wierzchołkach
a) A=(−2,7) B=(1.−4) C=(2,5)
b) A= (2,−7) B=(−3,4) C=(3,5)
c) A=(3,3) B=(−2,−2) C=(−1,5)
d) A= (1,5) B=(5,−1) C=( 7,6)
e) A=(4,3) B=(0,3) C=(−2,−3)
f) A =(−3,−4) B=(−5,3) C=(2,−3)
ZAD.3 Sprawdź czy trójkąt o wierzchołkach jest prostokątny
a) A=(7,−1) B=(3,2) C=(−3,−1)
b) A=(2.1) B=(1,5) C=(−7,3)
c) A=(5.0) B=(1,8) C=(−5,5)
d) A=(7.3) B=(−2,3) C=(7,−4)
e) A=(−3,2) B=(7,0) C=(0,−2)
f) A=(−2,5) B=(5,1) C=(3,−4)
ZAD,4 Napisz równanie prostej przechodzącej prze punkty A=(−1,3) B=(−2,−2) , a następnie
wyznacz do niej prosta równoległa przechodząca przez punkt C=(−3,1)
ZAD.5 Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A=(−1.3) B=(−2,−2) a następnie wyznacz
do niej prosta przechodzącą przez punkt C=(2.−3)
ZAD .6 Napisz równanie prostej równoległej do 2x+3y=5 i przechodzącej przez punkt A=(2,1)
ZAD,7 Znajdź współrzędne środka i promienia okręgu o równaniu
a x
2 +y
2−6x+2y+6=0
b x
2+y
2+4x−4y−1=0
c x
2+y
2+2x−8y+16=0
d x
2+y
2−2x−2y−14=0
e x
2+y
2−6x−2y−15=0
ZAD,8 rozwiąż równianie
a 2x
2−4x=0
b x
2−5x+6=0
c x
2−x−30=0
d x
2−6x+9=0
e x
2+1/2x=0
f x
2−8x+15=0
g 32−2x
2=0
ZAD,9 rozwiąż nierówność
a) 3x
2+10X−3<0
b) x
2−8x+15≥0
c) 5X
2−20≤ 0
d) 2x
2−4x>0
e) x
2−10x+25≤0
f) 81−x
2>0
ZAD,10 Przedstaw funkcje kwadratowa w postaci kanonicznej
a) y=x
2x+3
b) y=x
2+x
c) y=−2x
2−x+1
d) y=−2x
2+3
e) y=5x
2−2x+7
f) y=−x
2+3x
ZAD 11 przedstaw funkcje kwadratowa w postaci iloczynowej
a) y=6x
2+x
b) y=x
2−25
c) y=x
2+6x+9
d) y=1/4x
2−2x−5
f) y=−x
2−5x−4
ZAD,12 Sporządź wykres funkcji i omów własności
a) y=6/x
b) y=−8/x
c) y=−9/x
d) y=10/x
e) y=2
x
f) y=3
x
g) y=(1/2)
x
h) y=(1/3)
x
ZAD13 Rozwiąż graficznie układ równań
a) {x
2+y
2=9,
y=−x+3
b) {y=x−3 ,
(x−3)
2+(y−2)
2=4
c) {y=2x+4
y=x
2+4
d) {y=x
2
y=x+2
9 cze 09:52
robinka: zad 1.
a) A= (2,1) B=(3,2)
| | yb−ya | | 2−1 | |
a= |
| = |
| =1 |
| | xb−xa | | 3−2 | |
y=ax+b
y=1x+b
podstawiamy punkt A=(2,1)
y=1
x=2
1=2*1+b
b=−1
y=x−1
inne przykłady robisz podobnie z zadania 1
9 cze 10:18
robinka: srodek wyznaczasz ze wzoru=
SAB=[xb−xa, yb−ya]=[3−2,2−1]=[1,1]
9 cze 10:20
mateo: a możecie troszkę jaśniej to wyjaśnić ?
bo ja z matmy nie jestem dobry i nie czaje wszystkich ty obliczeń
9 cze 10:25
robinka: 2 oblicz obwód i pole trójkąta o wierzchołkach a) A=(−2,7) B=(1.−4) C=(2,5)
musisz obliczyć długości odcinka |AB|, |BC|, |AC| wzór
√(yb−ya)2+(xb−xa)2 dodaj i
oblicz obwód
| | 1 | |
wzór na pole P= |
| |xa ya| = 0,5(xa*yb−ya*xb| |
| | 2 | |
|x
b y
b|
9 cze 10:28
mila: Moze od końca zad 13 sam musisz rysowac bo ja nie bardzo umiem
w a 1 rownanie to okrąg środek ma w środku układu współrzędnych a promien=3
Wiemy o tym ze wzoru (x−a)2+(y−b)2=r2
a to wspólrzedna srodka okręgu x
b to współrzedna środka okręgu y
u ciebie jest samo x i samo y czyli a=o i b=0 r2=9 czyli r=√9=3
prostą narysujesz robiąc tabelkę
wybierasz x np = −1 ,0,3
teraz podstawiasz
y=−(−1)+3
y=1+3
y=4 czyli zaznaczasz punkt x=−1 y=4
y=0+3
y=3 nastepny punkt x=0 y=3
y=−3+3
y=0 następny punkt x=3 y=0 rysujesz prostą
to jest układ równan czyli szukasz czesci wspólnej czyli i okrag i prosta rysujesz na tym samym
wykresie
w punkcie b robisz tak samo
rysujesz prostą i okrąg
(x−3)2+(y−2)2=4
a=3 b=2 r2=4 r=2 czyli środek okręgu ma współrzedne x=3 y=2 i r=2
punkt c to prosta (rysujesz podstawiając za x i wyliczajac y)
i parabola która ma wierzchołek x=0 y=4 rysujesz parabolę y=
x2 i przesuwasz ja o 4 jednostki w górę
punkt d to parabola o wierzchołku w p(0,0) i prosta
Masz pytania?
9 cze 10:32
mateo: dlamie to jest czarna magia co piszecie z tym wzorami
9 cze 10:38
TOMM: ZAD 8
a)
2x2−4x=0
2x(x−2)=0
Kiedy iloczyn jest równy 0?
2x=0 lub (x−2)=0
x=0 lub x=2
9 cze 10:39
TOMM: powodzenia na zaliczeniu
9 cze 10:41
mateo: dzięki i tak będzie ciężko zaliczyć z matmy
9 cze 10:43
mateo: TOMM a to czemu jest jak jest w zadaniu
2x2−4=0
a pod spodem napisałeś 2x(x−2)=0 i z kad sie wzieło
9 cze 10:49
mila: Jak masz punkt to pierwszy w nawiasie jest x a drugi y
A=(2,1) B=(3,2)
jeżeli prosta przechodzi przez te punkty to możemy znależć ja podstawiając wartości x i y do
wzoru
y=a*x+b obydwa punkty czyli dwa razy podstawiamy
teraz y=1 a x=2
1=a*2+b
a teraz y=2 a x=3
2=a*3+b
mamy układ równań
[1=2a+b wyznaczam z tego b b=1−2a i podstawiam do drugiego równania
[2=3a+b
[b=1−2a
{2=3a+(1−2a)
[b=1−2a
[2=3a+1−2a /odejmuję obustronnie1
[b=1−2a
[1=a
[b=1−2
[a=1
[b=−1
[a=+1
czyli wzór prostej y=ax+ b wyglada tak y=x−1
tak liczysz jezeli nie znasz wzoru na prostą przechodzacą przez dwa punkty jeżeli znasz to
tylko podstawiasz
y−ya=(yb−ya)(x−xa)/(xb−xa)
wspólrzedne środka liczymy tak jak średnia dwóch ocen
Dodajemy i dzielimy na 2
A=( 2,1) B=(3,2)
xsr=(2+3)/2=5/2=2,5
ysr=(1+2)/2=1,5
9 cze 10:55
mila: 2x2−4x wyciagasz przed nawias 2x
2x*x=2x2
2x*(−2)=−4x
9 cze 10:58
mila: Robinka tak sie nie liczy srodka
9 cze 11:00
robinka: jestem dzisiaj zakręcona
| | xa+xb | | yb+ya | |
tak się liczy: SAB= [ |
| , |
| ], dzięki, ze mnie poprawiłaś  |
| | 2 | | 2 | |
9 cze 11:03
mila: jeśli chodzi o napisanie wzoru na prosta chciałam Ci wyjaśnic o co chodzi.Najprościej jest
zrobić tak jak Robinka .najpierw obliczyła ze wzoru (trzeba go znac) współczynnik kierunkowy
prostej −a nastepnie b
9 cze 11:06
Basia:
a napiszcie dziewczęta równanie prostej przechodzącej przez
A(1,−5) B(1,3)
9 cze 11:11
robinka: zad 10
e) y=5x
2−2x+7
a=5
b=−2
c=7
y=a(x−p)
2+q
Δ=b
2−4ac=4−140=−136
y=5(x−0,2)2+6,8
9 cze 11:19
robinka: nie da rady napisać wzoru, korzystając z wzory napisanego prze zemnie na a, wzór x=1 > to nie
jest funkcja
9 cze 11:21
robinka:
ZAD 11 przedstaw funkcje kwadratowa w postaci iloczynowej a) y=6x
2+x b) y=x
2−25 c) y=x
2+6x+9
a)y=x(6x+1)
b)y=(x−5)(x+5)
c)a=1,b=6,c=9
Δ=b
2−4ac=36−36
Δ=0
y=(x+3)
2
9 cze 11:26
robinka: ZAD,7 Znajdź współrzędne środka i promienia okręgu o równaniu
a) x2 +y2−6x+2y+6=0
(x−3)2−9+(y+1)2−1+6=
(x−3)2+(y+1)2=4
S(3,−1)
r=2
9 cze 11:29
Basia:
świetnie robinka, dokładnie o to mi chodziło, Ty o tym pamiętasz, ale trzeba na to zwracać
uwagę
9 cze 11:30
mila: Zad 11 Funkcję kwadratową (wykresem jest parabola)mozna przedstawić
w postaci ogólnej y=ax2+bx+c gdzie a,b,c∊R i a≠0
w postaci kanonicznej y=a(x−p)2+q p i g to współrzędne wierzchołka paraboli
w postaci iloczynowej y=a(x−x1)(x−x2) gdzi x1 i x2 to miejsca zerowe (czyli punkty w których
parabola przecina oś x)
czyli zeby przedstawić funkcje w postaci iloczynoewej trzeba policzyc pierwiastki
Najpierw liczymy Δ
Δ=b2−4ac
biorę ostatni przykład
y=−x2−5x−4 a=−1 b=−5 c=−4 Δ=b2−4ac=25−4(−1*(−4))=25−16=9
x1=(−b+√Δ)/2*a=(5+3)/−2=−4
x2=(−b−p[Δ}/2a=(5−3)/−2=−1
pierwiastkami są x1=−4 i x2=−1
podstawiamy do wzoru y=a(x−x1)(x−x2)
y=−1(x−(−4))(x−(−1))
y=−1(x+4)(x+1)
y=−(x+4)(x+1)
9 cze 11:34
robinka: Mateo, czy ociupinę to wszystko jest jasne dla Ciebie ? wypisz sobie wzory i na nich bazuj !
9 cze 11:36
mila: Wzór na wspólczynnik kierunkowy ma warunek,ze x1≠x2
9 cze 11:37
mateo: robinka niestety ale nie to jest dla mię bardzo czarna magia wzory itp co jest związane z
matma

:(:(:(:(:(:(:(:(
a jakie to są wzory



i czy wipisywałas wzory na których mam bazowac te zadania
9 cze 11:40
mila: Mateo podaj konkretny przykład czego nie wiesz
9 cze 11:42
mila: umiesz policzyc Δ i pierwiastki y=1/4x2−2x−5
9 cze 11:46
mateo: mila zadnego z tych zadań nie wiem jak to rozwiązać bo na cały semestr to było tylko 18 gdz. i
wszystko poszło na samym poczatku nam sie skaczyła a tera to egzamin mam a nie było jej juz
przeszło 2 miesciace to nic nie rozumiem
9 cze 11:46
robinka: 
Mateo tak naprawdę nie będę Ci oszukiwała, trzeba parę godzin poćwiczyć, aby te zadania
biegle rozwiązywać.. mila bardzo ładnie przedstawia ci rozwiązania zadań.
9 cze 11:47
mila: Awiesz jak wyglada parabola
9 cze 11:48
mateo: robinka to zapewno ze pare godzin trzeba nad tym posiedziec i ćwiczyć a nie jak u nas w klasie
bylo szybko szybko to program ja gonił jak pisalismy pisemny egzamin to od 1 numeru do 32 w
dzienniku same jedynki byly w pisane i jak cos takiego mamy umiec
9 cze 11:51
mateo: a co do paraboli to miej wiecej wiem jak to wyglad na wykresie sie zaznacza punkty i sie je
łaczy i wychodzi parabola ⊂ miej wiecej tak prabola wyglada
9 cze 11:53
robinka: to musisz skorzystać z czyjejś pomocy dodatkowej, aby Ci na żywo wytłumaczył, ciężko nam na
forum wszystko wypisać po kolej i narysować niestety

:( chciałabym Ci pomóc, ale trzeba mieć
podstawy, ale widzę, że w waszej klasie nikt tym się niestety nie przejmuje smutne...
9 cze 11:54
mila: Zrobiłes zad 13
9 cze 11:55
mateo: nom ale jest zapewno zle zrobione
9 cze 11:58
mila: powiedz co ci sie wydaje zle robione
9 cze 12:00
mateo: robinka wiem ze smutne ale cóż takie życie w szkole sredniej jak jest w weekend szkoła i
jeszcze jak ma sie nauczyciela co na szybko tłumaczy bo go program goni a ma tylko 18 godz z
nami
9 cze 12:00
mateo: poczatek bo zle podstawiłem zapewno
9 cze 12:02
robinka:

ZAD13 Rozwiąż graficznie układ równań
a) {x
2+y
2=9 > jest to równanie okregu o środku S(0,0) i promieniu r=3
y=−x+3 > jest to równanie prostej
x|−1|0|1
−−−−−−−−−−−−−−
y|4 |3|2
przedstawiłam Ci poglądowy rysunek do zadania
9 cze 12:03
robinka:

{y=x−3 , równanie prostej >przedstawię Ci tabelkę poniżej
(x−3)
2+(y−2)
2=4 >> równanie okręgu S(3,2) r=2
x|−1|0 | 1
−−−−−−−−−−−−
y|−4|−3|−2
rysunek
9 cze 12:07
mila: y=4 dla x=−1 a ty zaznaczyłeś y =3 widze bo skoro promien ma 3 to punkt powinien być wyżej
a nie na okręgu dla x=0 będzie y=3 a u ciebie jest2
9 cze 12:09
robinka:

{y=2x+4 > równanie prostej
y=x
2+4> parabola o W(0,4)
x|−1|0|1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y|2 |4 |6
9 cze 12:11
robinka: Milo, ja to na oko robię rysunek poglądowy, do tego trzeba cyrkiel aby dokładnie narysować,
jeszcze nie opanowałam sztuki dobrego rysowania na tym forum
9 cze 12:14
mila: W tym pierwszym rysunku prosta powinna przecinac okrąg w punktach x=0 i y=3 oraz x=3 i y=o
wtym drugim prost powinna przecinac okrąg w punkcie x=3i y=0 oraz x=5 i y=2
9 cze 12:15
robinka:

{y=x
2 > parabola o wierzchołku W(0,0)
y=x+2 > prosta
x|−1|0|1
−−−−−−−−−−−−−−−−
y|1 |2|3
przepraszam, za rysunki, chciałam Ci mniej więcej przybliżyć wygląd wykresów
9 cze 12:19
mila: To wiadomosci dla Mateo,żeby wiedział jak narysowac .Ja wogóle nie umiem
na trzecim prosta przecina parabole w punkcie x=0 i y=4 oraz x=2 i y=8
9 cze 12:20
mateo: drogie dziewczyny byscie mogły podac chociaz najprostrze wzoru ktorymi by sie razwiazało te
zadania
9 cze 12:20
mila: Na ostatnim przecina w punkcie x=−1 i y=1 oraz x=2 i y=4
9 cze 12:22
mila: Wykresy robisz podstawiając za x i obliczajac y
9 cze 12:23
mila: zad 10 i 11 to funkcja kwadratowa napisałam co musisz wiedziec w 11 zaraz 10 napisze
9 cze 12:25
mila: zad 10 przykład c y = −2x2−x+1 a=−2 b=−1 c=1
postac kanoniczna y=a(x−p)2+q p=−b/a q=−Δ/4a to wspólrz. wierzchołka p to x q to y
p=−(−1)/−2=1/2
Δ=b2−4ac=1−4*(−2)*1=1+8=9 q=−9/.4*(−2)=9/8
y=−2(x−1/2)2+9/8
9 cze 12:35
robinka: | | −b | |
p= |
| >poprawka do wzoru mili |
| | 2a | |
9 cze 12:37
mila: przykład d y=−2x2+3 a=−2 b=0 c=3
p=−b/2a p=0/−4=0
Δ=b2−4ac=0−4*(−2)*3=24
q=−Δ/4a q=−24/−8=3
w postaci kanonicznej y=a(x−p)2+q
y=−2(x−0)2+3
y=−2x2+3
3=
9 cze 12:43
mateo: mila zad10
a) y=x
2−2x+3
a=2 , b=−2 c=3
y=2(−2−2)
2+3 dobrze zapisalem

9 cze 12:46
mila: oczywiście ale byk czyli p=1/4
y=−2(x−1/4)2+9/8
9 cze 12:48
mila: prawie dobrze a to cyfra przed x .Jak nic nie ma to jest a=1 a jak −x to a=−1
9 cze 12:49
mateo: a czemu jest tak ? zapisane jak napisałas
y=−2(x−1/4)2+9/8
9 cze 12:50
robinka: zad najpierw sobie wypisz wszystkie współczynniki a,b, c
| | −b | | −Δ | |
następnie oblicz p= |
| następnie oblicz q= |
| i podstaw do wzory y=a(x−p)2+q |
| | 2a | | 4a | |
rozumiesz ?
9 cze 12:53
robinka: delte liczysz ze wzoru Δ=b2 −4ac, czy to jasne ?
9 cze 12:54
mateo: teraz juz cos tam czaje z ta matma nie zawile ale juz cos mi swita jak mam to miej wiecej
robić
9 cze 12:55
mila: y=x2−2x+3 a=1 b=−2 c=3 pomyliłam sie p=−b/2a
p=−b/2a
p=−2/2=−1
Δ=b2−4ac
Δ=4−4*1*3=4−12=−8
q=−Δ/4a
g=8/4=2 y=1(x−(−1))2+2
y=(x+1)2+2
9 cze 12:55
robinka: ja zmykam,trzymam kciuki

powodzenia
9 cze 12:57
mateo: y=x2+X
A=1 B=0 C=1
y=a(x−p)2+q
y=1(x−0)2+1
dobrze podstawiłem podwstawialem tak jak jest wyznaczone a b c
9 cze 13:02
mateo: robinka ja tez juz zmykam sie szykowac

dam znac czy zdałem czy nie
9 cze 13:03
mila: Czyli zeby przejsc zpostaci ogólnej y=ax2+bx+c na postać
kanoniczna liczysz Δ,q p podstawiasz do wzoru y=a(x−p)2+q
iloczynowa liczysz Δ i pierwiastki x1 i x2(1 i 2 to małe cyferki) podstawiasz
y=a(x−x1)(x−x2)
Δ=b2−4*a* x1=−b+√Δ to jest w liczniku a w mianowniku 2*a
x2=−b−√Δ licznik mianownik 2a
p=−b/2a
q=−Δ/4a
9 cze 13:04
mila: B=1 a c=0
9 cze 13:05
mateo: witam pomożecie mi przy zadanich

?
9 cze 22:19
robinka: a jakich ?
9 cze 22:25
robinka: co to za zadania, te powyżej?
9 cze 22:37
mateo: tak tylko podac jakie sa wzory do kazdego zadania
9 cze 22:45
TOMM: Jak tam zaliczenie? Zrobione? Po co Ci te wzory? Dalej zaliczasz?
9 cze 22:56
mateo: tomm niestety ale mi usadziła bo zle napisałem 1 wzór i mi podziekowała juz i w ten piatek mam
poprawke i mam sie nauczyc wzorów wszystkich i dlatego pisze z proźba o te wzory
9 cze 23:01
robinka: a na kiedy masz te wzory? jeżeli nie na jutro to Ci napisze wszystkie wzory i opisze

ale na
jutro Ci tego nie zrobię
9 cze 23:04
robinka: aha
9 cze 23:04
robinka: szybko grrrr
9 cze 23:05
mateo: na piatek mam poprawke ale jutro bym musiał sie juz uczyć z nich
9 cze 23:06
mateo: to jak pomozecie


z tymi wzorami ?
9 cze 23:13
9 cze 23:15
9 cze 23:15
9 cze 23:15
9 cze 23:17
mateo: kto bedzie tak dobry i poda wzory do poszczególnych zadań co sa na górze to bedze wdzieczny.
i bym prosił i podanie mumeru zadania i wzór


bede zato wdzieczny bardzo
a tera to mykam juz i dobranoc wszystkim
9 cze 23:23
mateo : dobrze rozwiazałem zadanie


mozecie sprawdzic
1 Dane są dwa punkty a) A= (2,1) B=(3,2)
napisz równania prostej przechodzącej przez dwa punkty podaj środek odcinka AB
(3−1) (2,3)
(2−1) (y−3) =(3−1) (x−1)
1(y−3)=1(x−1)
y−3=1x−1
y=1x−2+3
y=1x+1
10 cze 10:01
Basia:
chyba nie
(y−yb)(xa−xb)=(x−xb)(ya−yb)
(y−2)(2−3)=(x−3)(2−1)
y−2=x−3
y=x−1
10 cze 10:18
mateo : a gdzie jest bład


robiłem wedłóg wzoru
y=a*x+b
(x
2−x
1)(y−y
1)=(y
2−y
1)(x−x
1)
10 cze 10:21
mila: pomieszałeś x i y W nawiasie odejmujemy x albo y ty zrobiłeś xb−ya (3−1) i z dalej tez żle
oznacz sobie x1=2 y1=1 x2=3 y2=2 i podstaw
10 cze 10:45
mateo : bys mogła pokazac gdzie zrobiłem zle


i jak mam to podstawiac prawidłowo ?
10 cze 11:08
mila: Przecież napisałam zrobiłeś bład mieszajax x z y
wzór na prostą przechodzaca przez dwa punkty (y−y1)(x2−x1)=(y2−y1)(x−x1)
teraz musisz napisac czy A to bedzie x1 y1 a B x2 y 2 czy odwrotnie
możesz wybrac ale póżniej nie mozesz już mieszac
teraz podstawiasz wybieram A(x1,y1) B(x2,y2) x1=2 y1=1 x2=3 y2=2
(y−1)(3−2)=(2−1)(x−2)
(y−1)*1=1*(x−2)
y−1=x−2
y=x−2+1
y=x−1
te cyferki 1 i2 przy x i y powinny być małe ale nie umiem napisać
10 cze 11:23
mila: Srodek odcinka liczy sie jak średnia dwóch ocen dodajesz i dzielisz na dwa
xśr=(x1+x2)/2 A=(2,1) B=(3,2)
A=(x1.y1) B=(x2,y2)
xśr=(2+3)/2=2,5
yśr=(1+2)/2=1,5 Sr=(2,5; 1,5)
to co mam w nawiasie 2+3 1+2 pisze sie w liczniku ale mi kreski ułamkowe nie wychodza
10 cze 11:33
robinka: hej

jak Ci idzie nauka ?
10 cze 12:34
mateo: możecie sprawdzić czy dobrze wyliczyłem

ZAD.1
Dane są dwa punkty
a) A= (2,1) B=(3,2)
b) A=(3,−1) B=(2,3)
c) A=(4,3) B=(0,3)
d) A=(2,3) B=(3,−1)
e) A=(−4,1) B=(2,3)
f) A =(−3,1) B=(1,−3)
napisz równania prostej przechodzącej przez dwa punkty podaj środek odcinka AB
a) (3−2)(y−1)=(2−1)(x−2)
(y−1)= (x−2)
y−1 = x−2
y=x−2+1
y=x−1
S=(2+3/2 , 1+2/2)
s= (2,5 , 1,5 )
b) (2−3)(y−1)=(3−1)(x−3)
(y−1)=(x−3)
y−1=x−3
y=x−3+1
y=x−2
s= (3+2/2 , 1+3/2)
s= 2,5 , 2
c) (0−4)(y−3)=(3−3)(x−4)
(y−3)=(y−4)
y−3= x−4
y=x−3
s= (4+0/2 , 3=3/2)
s= 2 , 3
d) (3−2)(y−3)=(−1−3)(x−2)
(y−3)= (x−2)
y−3=x−2
y=x−2+3
y=x=1
s= 2+3/2 , 3+1/2
s= 2,5 , −4
e) ( 2−4 )(y−1)=(3−1)(y−4)
(y−1)=(x−4)
y−1=x−4
y=x−4+1
y=−3
s= −4+2/2 , 1+3/2
s= −1 , 2
f) (1−3)(y−1)=(−3−1)(x−3)
(y−1)=(x−3)
y−1=x−3
y=x−3+1
y= −2
s=−3+1/2 , −1+3/2
s= −1 , 1
10 cze 23:30
robinka: b) masz błąd (2−3)(y+1)=(3+1)(x−3)
10 cze 23:35
robinka: b) s= [3+2/2 , −1+3/2] > tam jest A(3,−1)
10 cze 23:36
robinka: c) (0−4)(y−3)=(3−3)(x−4) 3−3 =0
−4(y−3)=0
−5y+12=0
10 cze 23:38
robinka: d) (3−2)(y−3)=(−1−3)(x−2)
(y−3)= −4(x−2)
y−3=−4x+8
y=−4x+8+3
y=−4x+11
10 cze 23:40
robinka: d)
s= [2+3/2 , 3−1/2]
s=[ 2,5 , 1]
10 cze 23:41
robinka: e)A=(−4,1) B=(2,3)
e)
(2+4)(y−1)=(3−1)(x−1)
6(y−1)=2(x−1)
6y−6=2x−2
6y=2x+4 /:6
f) A =(−3,1) B=(1,−3)
(1+3)(y−1)=(−3−1)(x+3)
4(y−1)=−4(x+3)
y−1=−x−3
y=−x−2
10 cze 23:46
robinka: e)
S[−4+2/2,1+3/2]=[−1,2]
f)
S[−3+1/2,1−3/2]=[−1,−1]
10 cze 23:48
robinka:
10 cze 23:48
mateo: zad,2 tez to sprawdzenia
ZAD.2 oblicz obwód i pole trójkąta o wierzchołkach
a) A=(−2,7) B=(1.−4) C=(2,5)
b) A= (2,−7) B=(−3,4) C=(3,5)
c) A=(3,3) B=(−2,−2) C=(−1,5)
d) A= (1,5) B=(5,−1) C=( 7,6)
e) A=(4,3) B=(0,3) C=(−2,−3)
f) A =(−3,−4) B=(−5,3) C=(2,−3)
a) P
Δ=1/2= [(1−2)(5−7)−(4−7)(2−2)]
P
Δ=1/2 =[ 3*(−2)+44]
P
Δ=1/2= (−6+44)
P
Δ=38=19
b) P
Δ1/2 =[(−3−2)(5+7)−(4−7)(3−2)]
P
Δ1/2 =(−5*12−11*1)
P
Δ1/2 =(60−11)
P
Δ1/2 = 35,5
c) P
Δ1/2= [(−2−3)(5+3)(−2−3)(−1−3)
P
Δ1/2= (−5*2−5*−4)
P
Δ1/2= −10+ −20
P
Δ1/2= 5
d) P
Δ1/2=[(5−1)(6−5)−(−1−5)(7−11

P
Δ1/2=( 4*1+6*18)
P
Δ1/2=(4+108)
P
Δ1/2= 52
e) P
Δ1/2=[(0−4)(−3−3)−(3−3)(−2−4)
P
Δ1/2=(0*−6+0*−6)
P
Δ1/2=0+0
P
Δ1/2=0
f) P
Δ1/2=[(−5−3)(−3−4)−(3−4)(2−3)]
P
Δ1/2=( −8*7+−1*−1)
P
Δ1/2= −56+−1
P
Δ1/2= −27,5
10 cze 23:59
mateo: robinka coraz lepiej idzie mi nie

?
11 cze 00:05
robinka: lepiej, ale musisz uważać co gdzie wstawiać

mieć przed sobą wzór i na nim bazować
11 cze 00:06
mila: mateo jeżeli masz x−x1 a x1=−4 to zapis tak wyglada
x−(−4)=x+4 minus koło minusa daje plus
robisz błąd i opuszczasz −
patrzę na równania i zastanawiam sie czego nie rozumiesz.Między nawiasami nic nie pisze ale tam
jest mnożenie opuszczasz liczby np punkt f pomijam ,ze znaki sa złe ale to co juz napisałeś
tez znika
(1−3)(y−1)=(−3−1)(x−3) napisałeś (y−1)=(x−3) odejmujemy w nawiasach
−2(y−1)=−4(x−3) mnozymy −2*(−1)=2 −*−=+ −:−=+
−2y+2=−4x+12
−2y=−4x+12−2 przenosimy na druga stronę to zmieniamy znak
−2y=−4x+10 ma zostac sam y to dzielimy przez liczbę która stoi koło y czyli przez −2 wszyskie
liczby
y= 2x−5 −4:(−2)=2 10:(−2)=−5
11 cze 00:14
robinka: a) A=(−2,7) B=(1.−4) C=(2,5)
najpierw sobie policz współrzedne wektorów [AB] czyli [1+2,−4−7]=[3,−11] oraz [AC]=
[2+2,5−7]=[4,−2]
| | 1 | |
P= |
| |xab yab| =0,5|xab*yac−xac*yab| > tak będzie Ci łatwiej |
| | 2 | |
|x
ac y
ac|
P=0,5|−6+44|=19 , cieszę się, że zaczyna Ci to sprawiać radość

uważaj tylko na zmiany znaku

na minusy

!

rób po swojemu widze, że jest w miare dobrze
ja musze mykać powolutku
11 cze 00:17
mateo: robinka wlasnie cały czas bazuje na wzorach moze tera byki wale w pisaniu bo spac mi sie juz
chce i dlatego moze takie błedy robie
11 cze 00:18
robinka: mila ma racje, trzeba uważac na znaki

słuchaj Mili
11 cze 00:18
11 cze 00:19
mateo: ja to własnie z tymi znakami sie gubie
11 cze 00:20
mateo: ja tez juz lece pa Robinka i mila dobranoc wam
11 cze 00:21
robinka: dobranoc, trzymam kciuki
11 cze 00:22
mila: Dobranoc
11 cze 00:32
mateo: do sprawdzenia
1 Dane są dwa punkty
a) A= (2,1) B=(3,2)
b) A=(3,−1) B=(2,3)
c) A=(4,3) B=(0,3)
d) A=(2,3) B=(3,−1)
e) A=(−4,1) B=(2,3)
f) A =(−3,1) B=(1,−3)
napisz równania prostej przechodzącej przez dwa punkty podaj środek odcinka AB
b) A=(3−1) , B=(2,3)
(2−3)(y+1)=(3+1)(x+3)
(y+1)=4(x−3)
y+1=4x−3
y=4x−3−1
y=0
S=3+2/2 ,−1+3/2
s=2,5 , 1
c) A=(4,3) B=(0,3)
(0−4)(y−3)=(3−3)(x−4)
(y−3)=(x−4)
y−3=x−4
y=x−4+3
y=−1
s= 4+0/2 , 3+3/2
s= 2 , 3
d) A=(2,3) B=(3,−1)
(3−2)(y−3)=(−1−3)(y−2)
(y−3)=−4(x−2)
y−3=−4x−2
y= −4x−2+3
y= −4x 11
s=2+3/2 , 3+−1/2
s= 2,5 , 1
e) A=(−4,1) B=(2,3)
(2+4)(y−1)=(3−1)(x−4)
6(y−1)=2(x−4)
6y−1=2x−4
6y=2x−4+1
6y=−1
s=−4+2/2 , 1+3/2
s= −1 , 2
f) A=(−3−1) B=(1−3)
(1+3)(y−1)=(−3−1)(x+3)
4(y−1)=−4(x+3)
4y−1=−4x+3
4y=−4x+3+1
4y=0
S=−3+1/2 , 1+−3/2
s= −1 , 2,5
jak zle to pisac gdzie i dlaczego i jak powinno być prawidłowo
zapisane
11 cze 10:14
robinka: a) bład ma być (x−3)
11 cze 11:28
robinka: (2−3)=−1
11 cze 11:29
robinka: b)
3−3=0
liczba pomnożona przez zero daje zero

wczoraj już ci ten bład poprawiłam
0−4=−4
11 cze 11:30
robinka: to był komentarz do b i c ) pomyliłam oznaczenia
11 cze 11:32
robinka: twoje :
A=(2,3) B=(3,−1)
(3−2)(y−3)=(−1−3)(y−2)
(y−3)=−4(x−2)
y−3=−4x−2
y= −4x−2+3
y= −4x 11
poprawa
3−2)(y−3)=(−1−3)(x−2)
(y−3)=−4(x−2)
y−3=−4x+8
y= −4x+11
rozumiesz ?
11 cze 11:34
robinka: twoje
)A=(−4,1) B=(2,3)
(2+4)(y−1)=(3−1)(x−4)
6(y−1)=2(x−4)
6y−1=2x−4
6y=2x−4+1
6y=−1
poprawa
A=(−4,1) B=(2,3)
(2+4)(y−1)=(3−1)(x+4)
6(y−1)=2(x+4)
6y−6=2x+8
6y=2x+14 / :6
11 cze 11:39
robinka: poprawa
A=(−3−1) B=(1−3)
(1+3)(y+1)=(−3+1)(x+3)
4(y+1)=−2(x+3)
4y+4=−2x−6
4y=−2x−10
11 cze 11:41
11 cze 11:41
mateo: ja jade według tego wzoru i wszystko tak podkładam jak jest w wzorze
(X2−X1)(Y−Y1)=(Y2−Y1)(X−X1)
11 cze 11:44
robinka: ty mas czasem problem z znakami , masz punkt A(−1,−2) B(1,2)
(1−(−1))(y−(−2))=(2−(−2))(x−(−1))
− (−) =+
−(+)=−
wiem, ze podkładasz ,tylko zmieniaj znaki
11 cze 11:48
mateo: f) A=(−3,1) B=(1,−3) to jest tera prawidłowe dane
(1+3)(y−1)=(−3−1)(x+3)
4(y−1)=−4(x+3)
4y−1=−4x+3
4y=−4x+3+1
4y=0
11 cze 11:55
mateo: to z znakami mam klopoty i jak zle wstawie znak to całe zadanie sypie tak ?
11 cze 11:57
robinka: skąd w ostatniej linijce wynik zero?
z przed ostatniej linijce wychodzi
4y=−4x+4
11 cze 11:57
robinka: ważne, abyś dobrze podstawił dane
11 cze 11:58
mateo: tak ja zle policzyłem ja tak policzyłem 4y= −4x+3+1 to 0 wtedy a to trzeba tak zrobic
4y= −4x+4 bo 3+1 to jest 4 i wpisujemy ten wynik tak ?
11 cze 12:01
robinka: tak i następnie podzielić przez 4 aby nic żadna cyfra nie została przy y
4y=−4x+4 /:4
y=−1x+1
jasne ?
11 cze 12:03
mateo: ZAD,4 Napisz równanie prostej przechodzącej prze punkty A=(−1,3) B=(−2,−2) , a następnie
wyznacz do niej prosta równoległa przechodząca przez punkt C=(−3,1)
(−2+1)(y−3)=(−2−3)(x+1)
(y−3)=−5(x+1)
y−3=−5x+1
y=−5x+1+3
y=−5x+4
y=−1
dobrze obliczone

?
prosta równoległa
y=5x+b
1=5*(−3)+b
1=−15+b
16=b
y=5x+16
a wytłumacz z kad sie wzieła ta 5 mi


bo te zadanie rozwiazywałem przy znajomym co mi
pokazywał
11 cze 12:13
mateo: to jak jest np 6y=3x−2/:6 zawsze jak jest jakas liczba przed Y to musi byc dzielony wynik tak
11 cze 12:14
robinka: dobrze podłożyłeś do wzoru, a poźnie popełniłeś dwa błędy
−2+1=−1
−1(y−3)=−5(x+1)
kolejny bład liczbę przed nawiasem mnożysz tą z nawiasu
−y+3=−5x−5 jasne ?
11 cze 12:16
robinka: tak musisz zawsze podzielić
11 cze 12:17
mateo: dzis mam poprawke i co muwisz zdam

? raczej nie nie
11 cze 12:17
robinka: mateo tylko się powoli i z głową

a prosta równoległa ma zawsze taki sam współczynnik który stoi przy x
−y+3=−5x−5
−y=−5x−8 /(−1)
y=5x+8
a prosta równoległa ma wzór przechodzący przez punkt C=(−3,1) x =−3, y=1
y=5x+b
1=5(−3)+b
1=−15+b
b=16
y=5x+16
jasne ?
11 cze 12:21
mateo: muwisz ze podejmowac sie dzisiaj


czy dopiero w wrzesniu bo dzis to jest taki termin bo
jest dogadane z nia a tak praawidłowy to jest w wrzesniu
11 cze 12:22
robinka: aajak dzisiaj nie zdasz to co będzie ?będziesz mógł podejśc we wrześniu
11 cze 12:23
mateo: tak bo jest tak dogadane z opiekunem klasy jak dzis sie nie uda to w wrzesniu na prawidłowy
termin co dyrekcja ustala
11 cze 12:25
mateo: bo sama widzisz jakie byki szczelam
11 cze 12:26
robinka: aha

możesz spróbować albo pójść chociaż do niej i powiedzieć, że nie wszystko umiesz i
podejdziesz we wrześniu, tak, żeby dzisiaj nie wyszło, że nikt nie będzie na dzisiejszym
terminie. Pokaż, że ci zależy...
11 cze 12:27
robinka: szczerze lepiej, żebyś przygotował się na spokojnie na wrzesień... jak coś to pisz na forum,
pomożemy
11 cze 12:30
mateo: to co wiem to niktórzy idą dziś pisać albo wezme wypisze sobie wszystkie wzory i bym sie jej
spytał czy moge z wzorami pisac zebym miał wzory napisane i lezały kolo mie. i tak pieszemy
przy niej i cos nam tam pomaga
11 cze 12:30
robinka: wypisz wzory

spróbuj, jeżeli to nie jest zobowiązujące to idź jednak
11 cze 12:32
mateo: a co nie jest zobowiazujace


?
11 cze 12:37
mateo: jak niezdam dzis to w wrzesniu wtedy
11 cze 12:37
robinka: miałam na myśli to, ze możesz podejść we wrześniu, zawsze to szansa

o której zdajesz ?
11 cze 12:38
mateo: o 14
11 cze 12:40
11 cze 12:41
mateo: i ta zrobie pojade i zobaczymy co mi wyjdzie
11 cze 12:43
mateo: a jaki był na wzór delte i X1 I X2
11 cze 12:48
robinka: y=ax
2+bx+c
Δ=b
2−4ac
11 cze 12:49
mateo: podziekował bardzo zmykam sie szykowac

miłego dzionka
11 cze 12:53
robinka: trzymam kciuki
11 cze 12:56
mateo: robinka

a jednak byłem dzis na tej poprawce
11 cze 16:02
11 cze 18:12
mila: Mateo to swietnie

ale jeżeli nie chcesz sie męczyc w przyszłym roku to poćwicz trochę przez
wakacje
11 cze 18:32
mateo: jak bedzie czas wolny to bede cwicził i wstawie na forum do sprawdzenia
11 cze 22:03
11 cze 23:06
11 cze 23:08
12 cze 21:16
fadi: x2+y2−8=0
16 cze 20:18
robinka: x
2+y
2−8=0

tylko tyle
16 cze 20:21
fadi: i x2+y2x+4y+4=o
16 cze 21:27
fadi: wzajem płazenie x2+t2−8x=0 i x2+y2−2x+4y+4=0
16 cze 21:30
fadi: x2+y2−8x=0 i x2+y2−2x+4y+4=0
16 cze 21:32
robinka: x
2+y
2−8x=0
x
2+y
2−2x+4y+4=0 to są równania okręgów
(x−4)
2−16+y
2=0 >>(x−4)
2+y
2=16 Środek okręgu (4,0) r=4
(x−1)
2−1+(y+2)
2−4+4=0 >>> (x−1)
2+(y+2)
2=1 Środek okręgu (1,−2) r=1
narysuj o zobacz jak sa względem siebie położone te okręgi

gdy tworzysz potęgi zobacz na
legendę po lewej stronie ...
16 cze 21:55
fadi: dziekuje
17 cze 18:09
Doris: Witam bardzo proszę o pomoc, 29.10 mam sprawdzian i nie bardzo orientuje się jak to zrobić. Z
góry dziękuje!
Funkcja kwadratowa
Zad.1
Pole powierzchni prostokątnej działki wynosi 23,4 a , a jej obwód 194 m. Oblicz wymiary tej
działki.
Zad.2
Napisz równanie paraboli, przechodzącej przez punkty A(1.−4) B(0,3) C(2,9)
Zad.3
Wielokąt wypukły ma o 33 więcej przekątnych, niż boków. lle boków ma ten wielokąt?
Zad.4
Dany jest okrąg o środku S(−1,3) i r=2 oraz prosta y − x = 6 . Podaj współrzędne punktów
przecięcia.
Zad.5
Rozwiąż równanie / x4 – 5x2 / = 6
27 paź 10:04
anula:
10 lut 17:49
anula:
10 lut 17:49