równanie prostej przechodzącej przez pkt
Paula: napisz równanie prostej przechodzącej przez pkt:
a) A(0,3) B(1,4) czy wynik będzie y=1x+3 ?
b) A(−2,0) B(2,3) czy wynik będzie y=3x+6 ?
9 cze 20:25
Eta:
a) ok
b) y= 34x +32
9 cze 20:34
Paula: obliczyłam jeszcze raz przkład b) z innego wzoru i wyszło mi dobrze

Dzięki
9 cze 20:43
Eta:
9 cze 20:50
Martyna: a jak to się oblicza? może ktos mi to wytłumaczyć jak to obliczyć? prosze!
11 cze 23:29
11 cze 23:46
Gustlik: ad a)
A(0,3)
B(1,4)
| | yB−yA | | 4−3 | | 1 | |
a= |
| = |
| = |
| =1
|
| | xB−xA | | 1−0 | | 1 | |
y=x+b
3=0+b
b=3
Odp: y=x+3 − TAK.
ad b)
A(−2,0)
B(2,3)
| | yB−yA | | 3−0 | | 3 | |
a= |
| = |
| = |
|
|
| | xB−xA | | 2−(−2) | | 4 | |
12 cze 01:07
Eta:
Gustlik , czy Ty może masz na drugie imię
Wojtek ?
12 cze 01:36
Gustlik: Witaj Eta,o co chodzi Ci z tym Wojtkiem

?
12 cze 01:49
Eta:
Hehe.... no bo już od ponad kilku miesięcy powtarzasz "wkoło wojtek" ( czyli to samo)

A My przecież to znamy, wykształciliśmy sporo mądrych ludzi.
Jedni klepali wzorki( studiów nie skończyli), a innych myślenia logicznego nauczyliśmy
i bez problemów pokończyli studia.
Dajmy każdemu uczniowi wolność wyboru, bez narzucania metody, tylko dlatego,że
nam się taka, a nie inna podoba !
12 cze 02:04
Gustlik: Ja nie narzucam metody, tylko pokazuję te prostsze, których nauczyciele nie pokazują w szkole.
12 cze 02:06
Eta:
ok
12 cze 02:09