zadania
xyz: zad.1
w trojkat rownoboczny o boku 8cm wpisano prostokat tak,ze jeden bok zawiera sie w podstawie
trojkata, a dwa pozostale wierzcholki prostokata naleza do ramion trojkata. wyznacz dlugosci
bokow prostokata, jezeli pola trojkatow przylegajacych do bokow prostokata sa rowne.
zad.2
obwod prostokata wynosi 18dm. na bokach prostokata zbudowano polkola o srednicach rownych
dlugosciom bokow prostokata. jakie powinny byc wymiary prostokata, aby suma pol czterech
polkoli byla najmniejsza?
zad.3
pola dwoch trojkatow rownobocznych rozna sie 454 √3cm2, a stosunek dlugosci ich bokow
jest rowny 2:3. oblicz dlugosci bokow tych trojkatow.
9 cze 15:58
xyz: ponawiam dziś
17 cze 21:14
Jack:

Rys do 1.
Oznaczenie:
| | a√3 | |
h=h1+h2 , h − wysokość trójkąta równobocznego h= |
|
|
| | 2 | |
a − bok tego trojkąta.
a=2x+y
| | h2*x | | h1*y | | a2√3 | |
Z zadania wiadomo że: 2* |
| + |
| +h2= |
|
|
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | h2*x | | h1*y | |
oraz, że: |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | |
Wystarczy popodstawiać i rozwiązać układ z paroma niewiadomymi.
17 cze 21:30
Jack:

Widać że te cztery półokręgi tworzą dwa pełne koła: jeden o promieniu a/2, drugi b/2.
Z zadania 2a+2b=18 czyli a=9−b
Policzymy teraz sumę pół kół P.
P=π(
a2)
2+π(
b2)
2
Teraz podstawmy a=9−b
P=π(
9−b2)
2+π(
b2)
2
Teraz zróbmy z tego funkcję zależną od b.
P(b)=π(
9−b2)
2+π(
b2)
2
Trzeba wyznaczać najmniejszą wartość jaką przyjmuje ta funkcja. Bedzie to pewnie wierzchołek
paraboli (współrzędna "x").
17 cze 21:41
Jack:
"pewne" bo domyślam się że po uproszczeniu dostaniesz funkcję kwadratową.
17 cze 21:43
Jack:
zad 3 napisz wzory na pole trójkąta i... przeanalizuj je.
17 cze 21:45
Kejt: 3.
2x − bok jednego
3x − bok drugiego
to będzie coś takiego:
| (3x)2√3 | | 45√3 | | (2x)2√3 | |
| − |
| = |
| |
| 4 | | 4 | | 4 | |
17 cze 21:49
Jack:
17 cze 21:49
Kejt: ych.. zepsułam. awarię internetu miałam i nie zauważyłam.. wybacz Jack.
17 cze 21:50
Jack:
nie ma o czym mówić! Myślę że taka pomoc będzie nawet lepsza, niż moja baaardzo ogólna
wskazówka.
17 cze 22:02