matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 5.5.2010
Zadania
Odp.
4
POMOCY :
−16=−6r−r
2
0
Gustlik:
Hakerzy zablokowali stronę CKE − info jest na www.interia.pl. Dlatego strona www.cke.edu.pl nie działa.
13
Hashiri:
HELP
! Uproscic wyrazenie:
15
Matheo:
suma 3 poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego wynosi 27.
18
Konchitto:
Zadanie 30 z matury podstawowej
1
martinezz:
A*6 + B*1369 + C*316853 = 232
2
niunia170:
Spodnie po obniżce ceny o 30% kosztują 126 zł. Ile kosztowały spodnie przed obniżką?
1
prosze o pomoc:
log
4
2
1
nkk:
wyznacz różnicę ciągu mając dane: a
1
=3/7
19
maturzysta:
zadanie z matury rozszerzonej zad 7
1
nkk:
zbadaj monotoniczność ciągów 1. a
n
=3− 2/n
2
Sandra:
Drabina oparta o ścianę, tworzy z nią 60 stopni. Jej dolny koniec jest oddalony od ściany o 3 metry. Oblicz długość drabiny. Wynik podaj w cm.
6
olaaa:
a to otwarte z prawdopodobienstwem z dziejszej matury ile powinno wyjsc...
1
Gość:
Podczas turnieju każdy z uczestników odpowiedział na 20 pytań. Za każdą prawidlową odpowiedź zawodnik otrzymywał 5 punktów, a za każdą złą tracił 7 pkt. Oblicz,ile dobrych, a ile złych
6
olaaa:
zadanie z latawcem z dzisiejszej matury
8
Ela:
Jaś i Małgosia mają razem 63 lata. Jaś ma teraz dwa razy tyle lat, ile miała Małgosia wtedy, kiedy Jaś miał tyle, ile Małgosia teraz. Ile lat ma teraz każdy z nich?
86
xyz:
TREŚCI ZADAŃ Z MATURY ROZSZERZONEJ 2010
KTÓRE PAMIĘTAMY
13
xyz:
matura rozszerzona 2010 − sprawdźmy się
: rzucamy trzema sześciennymi kostkami do gry. oblicz prawdopodobieństwo że suma kwadratów wszystkich oczek będzie podzielna przez 3.
2
xyz:
zadanie z matury rozszerzonej: Wierzchołek A trójkąta równoramiennego ma współrzędne A=(−2,5) pozostałe wierzchołki leżą na
1
POMOCY!!!!! PROSZĘ!!!!:
:::rysunek::: POMOCY
!
1
GOSIA:
Filip: czas t spadania ciała z wysokości h opisany jest wzorem t=
2h
g
w pierwiastku gdzie g oznacza przyspieszenie ziemskie. wysokość z jakim spada ciało w czasie t dana jest wzorem:
2
Olek:
Pomóżcie jak macie czas
0
anonim:
1.Mam problem mam obliczyć pole powierzchni i objętość graniastosłupa prawidłowego trójkatnego którego krawędź podstawy ma 4 cm a krawędź boczna ma 5 cm.
2
lusia:
Doświadczenie losowe polega na dwukrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego na tym, że w pierwszym rzucie otrzymamy parzystą
2
Damian:
KTO JEST TAK INTELIGENTNY ŻE ROZWIĄŻE TO ZADANIE jeśli z=
7
r2
i r >0,to:
1
Gosia:
jeśli a i b są liczbami dla których a
2
−b
2
=0,to A) a=b
1
Filip:
czas t spadania ciała z wysokości h opisany jest wzorem t=
2h
g
w pierwiastku
2
Jan:
przykłady przekształceń geometrycznych obejmujące kl III gimnazjum
1
JANEK:
jeśli z=
7
r2
i r >0,to: odp.r=
7
2
w pierwiastku
0
anonim:
witam mam następujący problem mam obliczyć pole i objętość powierzchni prawidłowego trójkątnego którego krawędź podstawy ma długość 4 cm a krawędź boczna 5 cm.Pomocy nie jestem w tym dobry
1
adam:
POMOCY: Liczby 5,2,−1,−4,−7 są początkowymi wyrazami ciągu. Podaj wzór na wyraz ogólny tego ciągu.Określ czy to ciąg arytmetyczny czy geometryczny (wraz z uzasadnieniem). Określ
2
jasio:
podaj maksymalny przedział w którym funkcja f(x)= −2(x−3)
2
+6 jest rosnąca
1
JANEK:
JAK PO MATURZE
?//
1
jasio:
podaj współrzędne wierzchołka paraboli y= −3(x+1)
2
1
lol:
Pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu o wymiarach 5x3x4 jest równe
3
Kasia:
x − y = −1
4
Ela:
Średnia arytmetyczna dziesięciu liczb x, 3, 1, 4, 1,5, 1, 4, 1, 5 jest równa 3. Wtedy x=?
1
Andy:
1 x∊<−3;1> 2 x1 = 7/6Pi x2 = 11/6Pi
1
xKasieńkax :
:::rysunek::: Wyznacz orientację płaskiego obiektu (podaj kąt α) względem bazowego układu odniesienia X₀, Y₀
29
Basia:
Rozwiązania zadań maturalnych z podstawy
są już na co najmniej pięciu stronach internetowych.
0
Klaudia:
Rozwiąż nierówność x2 −x−2≤0.
0
Klaudia:
Rozwiąż równanie x
3
−7x
2
−4x+28=0.
0
Klaudia:
Rozwiąż równanie x3−7x2−4x+28=0.
2
sos:
Kąt α jest ostry i tgα=5/12. Oblicz cosα
1
sos:
W trapezie prostokątnym krótsza przekątna dzieli go na trójkąt prostokątny i trójkąt równoboczny. Dłuższa podstawa trapezu jest równa 6. Oblicz obwód tego trapezu.
0
Julita:
W trapezie prostokątnym krótsza przekątna dzieli go na trójkąt prostokątny i trójkąt równoboczny. Dłuższa podstawa trapezu jest równa 6. Oblicz obwód tego trapezu. 15 + 3
7
lol:
!Podstawą ostrosłupa ABCD jest trójkąt ABC. Krawędź AD jest wysokością ostrosłupa. Oblicz objętość ostrosłupa, jeśli wiadomo, żę AD =12, BC=6, Bd=CD=13
4
kenia:
Mamy ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy równej a. ściany boczne to trójkąty ostrokątne i kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi ma miarę 2α. Policz objętość
5
Julita:
Doświadczenie losowe polega na dwukrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego na tym, że w pierwszym rzucie otrzymamy
1
Monika:
Wielokątem ktorego liczba przekątnych jest 3 razy większa od liczby wierzchołków jest a)kwadrat b)6 kąt wypukly c)8 kąt wypukły d)9 kąt wypukły
11
Spike:
Tamten temat strasznie się rozlazł.
1
Monika:
Kąt α jest ostry i sin α=2pierwiastek z 5 przez 5. Oblicz 2 do potęgi 5−tgα
0
Monika:
podstawy trapezu rowniramiennego mają 2cm i 6 cm, a cosinus kąta przy dłuzszej podstawie wynosi 1/3 oblicz obwod tego trapezu
1
Magda:
wyznacz a z równania 4(x − 3a)=2x − 10a otrzymujemy równość: A) a=x
0
jasio:
jaka jest najmniejsza wartosc funkcji f(x)= −3(x−2)
2
+4
1
Monika:
tangens kąta β w trojkącie prostokątnym ABC jest rowny a)pierwiastek z 5 przez 5 b)1/2 c)2 d)pierwiastek z 5
1
Kasia:
Proszę o jakąś wskazówkę jak mam to zrobić. Czy normalnie, metodą podstawiania[nie wiem czy tutaj się tak da] czy może jakoś inaczej? chyba, że ktoś jest tak miły i rozwiąże, wtedy sama
4
Ala:
Liczba log(4)8+log(4)2 jest równa
6
mmm:
Jak zrobiliście zadanie z prawdopodobieństwa na rozszerzonej maturze?
1
Monika:
do 20g roztworu siarczanu(6)miedzi(2) dodano 5g wody oblicz stęzenie procentowe otrzymanego roztworu
5
Amaz:
CzeJść, ma ktoś juz arkusz rozszerzony z matmy? jak tak to zarzuć ktoś linkiem
1
Monika:
dokoncz zapis rownania reakcji chemicznej lub zaznacz ze dana reakcja nie zachodzi 1.Ag+HCl− 2.Fe+Ca2+ − 3.K2CO3+NaOH− 4.ZnO+NaOH+H2O−
1
lukasz:
rozwiąż równanie x
2
=6x
2
jasio:
rozwiaz nierównosci: −6x
2
+5x−1>0 i 16x
2
−8x+1>0
1
Monika:
Oblicz ile gramow siarczku sodu znajduje się w 200cm 3 roztworu o stęzeniu 0,5mol/dm3
1
Monika:
wiazanie atomowe wystepuje w czasteczkach a)O2 SO2 H2O b)NaCl,N2,Br2, c)N2,J2,O2 d)H2),J2,NaCl
1
Monika:
aby z roztworu nienasyconego otrzymac roztwor nasycony w przypadku cial stalych nalezy a)ogrzac roztwor b)dodac substancji rozpuszczonej lub oziębic c)dodac rozpuszczalnika d)dodac
2
jasio:
podaj zbiór rozwiazan nierównosci (x+1)(x−3)>0
1
łukasz:
Wykresem funkcji kwadratowej f (x) = −3x2 + 3 jest parabola o wierzchołku w punkcie (0,3) dlaczego?
2
Monika:
reakcja egzoenergetyczna to:a)reakcja magnezu z kwasem solnym b)rozklad węglanu wapnia c)otrzymywanie tlenu z nadmanganianu potasu d)reakcja dwutlenku węgla z wodą
1
xyz:
Ma ktos jakas stronke z przykladowymi listami na mature z anglika podstawowa?
1
jasio:
podaj równanie osi symetri paraboli y= −2(x+5)(x−7)
2
Damian18:
Drut o długości 20 cm przecięto na 2 części. Z jednej części zrobiono ramkę kwadratową o boku długości x cm a z drugiej ramkę prostokątną której dłuższy bok ma długość 3 cm.
3
asia:
1.Korzystajac z odpowiedniej cechy przystawania trojkatow uzasadnij,ze w dowolnym kole katy srodkowe o rownych miarach wyznaczaja cieciwy rownej dlugosci.
3
lukasz:
rozwiąż nierówności (x−2)(x+5)≥0 i 3x
2
>8x+3
3
jola:
Wykres pewnej funkcji liniowej przecina oś OX w punkcie (–3, 0), a oś OY w punkcie (0, 2). Znajdź wzór tej funkcji.
0
ej:
Zad. 27 Rozwiąż równanie x3−7x2−4x+28=0. x=7 lub x=−2 lub x=2
2
Jasio:
Ile punktów wspólnych z osia OX ma parabola y=4(x−1)2+3
1
latoya:
promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny ma długość 2 cm . a)podaj długość boku tego trójkąta
4
zad z dziejsjszej matury:
Ix+7I>5 Jaki wynik powinnien wyjsc?
1
Magda265:
lim
x
→0 (sin2x)/(sinx)
2
kaczka :
Bardzo proszę życzliwych ludzi o pomoc w tym zadaniu
4
misiek:
W trojkat ABC wpisano okrag. Punkty A1, B1, C1 są punktami stycznosci tego okregu, odpowiednio z bokami BC, AC i AB. Wiedzac,ze I B1C I = 4 cm, I C1B I = 8 cm i I AC1 I = 6 cm, oblicz obwod
3
Marta:
Oblicz długosc promienia okregu wpisanego w trojkat rownoramienny o bokach dlugosci 17 cm, 17 cm, 16 cm.
2
asia:
:::rysunek::: czy dane pary trojkatow sa podobne? wystarczy,ze napiszecie 1 tak/nie , 2 tak/nie itd.
0
Jasio:
Podaj zbiór wartości funkcji f(x)=−2x
2
+12x
1
Małgosia:
Podaj zbiór wartości funkcji f(x)=−2x
2
+12x
2
Małgosia:
podaj równanie osi symetrii wykresu funkcji f(x)=3x
2
+12x−1
1
wiewi:
sposób rozwiązania zad28 z matury.
4
pomóż :):
Zadanie 31. jeżeli ten trapez przekątna dzieli na trójkąty prostokątny i równoboczny i podstawa dłuższa ma
5
girl:
http://matematyka.pisz.pl/strona/1732.html
0
jakija:
Wpisujemy nasze wyniki...tylko wyniki
6
olaaa:
hej mam pytanko co do matury dzisiejej bo nie wiem czy mi dadza punkta w 29 za obiczenie c czyli 13 ? i zad 27 obliczyłam dziedzine zle ale reszte zadania mam dobrze to bede miala 1
3
horacy:
rozwiąz równanie X
2
+4=0
10
ej:
:::rysunek::: Zadanie 29. (2 pkt)
0
predator_dr:
predator
d
r: Wśród podanych figór wskaż figury a) osiowosymetryczne−prostokąt ,romb ,równoległobok
0
predator_dr:
predator
d
r: Wykonaj przekształcenie Sa(F),gdzieF−trapez równoramienny ABCD (ABI I CD).
12
emi:
A kto zna rozwiązanie zadania 30 z matury?
4
Goska:
jak na maturze bylo zad Rozwiąż równanie x
3
− 7x
2
− 4x + 28 = 0 .
1
morro:
6 x
2
+ 5x − 6 = 0
2
Ala:
Prosze napiszcie mi tylko z części zamkniętej, bo nie moge wejść na tę stronę. PROSZE! napiszcie po kolei np. ABAA w ten sposób chociasz>
11
Basia:
Jest już w necie arkusz z rozwiązaniami
. Podaję link
1
Matrix:
Mógłby ktoś z was napisać poprawne odp. z matmy część zamknięta
5
Ala:
Zna ktoś poprawne odpowiedzi z części ZAMKNIĘTEJ? ALBO MYŚLI ŻE MA DOBRE ROZWIĄZANIA
0
Basia:
Jest już arkusz.
5
paula:
jak wrażenia kochani po maturce dzisiejszej z matmy
ja sie pochwalę... mam dwóje z matmy ale napisałam na 65% jestem meeeega zadowolona...była tak banalna ze az śmieszna
a jak tam z
3
Kasia:
2x
4
−4x
2
− 6 = 0 2(x
2
)
2
− 4x
2
− 6 = 0
6
morro:
Sprowadz do postaci kanonicznej wzor funkcji f (x) =
1
2
* 2 − x − 12
3
Ala:
pisał ktoś z was Mature?
7
monika:
Zadania z Chemii. Proszę o pomoc.
6
Gość:
Wykresem funkcji opisanej wzorem y = 2x
2
przesunięto o 2 jednostki w prawo oraz o 4 jednostki w górę. Jaką postać ma wzór otrzymanej funkcji
0
xKasieńkax :
Proszę pomóżcie. Potrzebuję to zadanie na już. Bardzo prosze o pomoc
5
Paulina:
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny, w którym krawędzie boczne mają długość k=6. Kąt płaski ściany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa ma miarę α=60
0
.Oblicz:
3
asieńka:
jakieś pomysły co może kurto być do pisania ma angliku bo nie wiem czy powtarzać wszystko od listu po zaproszenie czy ktoś ma jakieś typy
3
Gość:
Rozwiąż nierówność : −(x − 1)
2
≥ 5 (x − 1)
2
Paula:
Rozwiąż nierówność 3x
2
> 8x+3
1
Gość:
Rozwiąż nierówność: 4x
2
+ 12x − 7 ≥ 0
10
Łukasz:
kąt α jest ostry i tg α jest równy
5
12
. Oblicz cos α.
2
Anita:
x
2
− x − 2≤0
6
Anita:
x
3
− 7x
2
− 4x + 28=0
2
Paula:
Wyznacz wartość największą i najmniejszą funkcji kwadratowej f(x)=2x
2
−5x+3 w przedziale <−1,2>.
2
Anita:
Ile przekątnych ma 7kąt foremny?
4
Paula:
Wyznacz równanie prostej przechodzacej przez początek układu współrzędnych i przez środek okręgu o równaniu x
2
+ y
2
− 2x + 4y − 5 = 0
2
ola:
czytając to już mnie boli brzuch ze strachu ... powodzenia Pitagorasy ...
1
Antek:
Mam nierownosc i nie wiem jak ja rozwiazac zeby narysowac na ukladzie wspolrzednych Oto ona
2
Gustlik:
JESZCZE RAZ ZYCZĘ POWODZENIA NA MATURZE
! TRZYMAJCIE SIĘ
! UWIERZCIE W SIEBIE − MATMA NIE JEST TRUDNA, TO TYLKO TROCHĘ LOGICZNEGO MYSLENIA, A ZADANIA NA ARKUSZACH MATURALNYCH SA
5
malyna:
jest ktoś tu jeszcze ?
ja mam pytanko co do funkcji trygonometrycznych.
3
Sandra:
Ile punktów wspólnych ma prosta o równaniu y=−x+2 z okręgiem o środku w początku układu współrzędnych i promieniu 2