rozwiąż równanie
Anita: x3 − 7x2 − 4x + 28=0
5 maj 09:29
Tomek.Noah: pogrupuj sobie −7x
2 z 28 i x
3 z 4x
5 maj 09:32
robinka: x
2(x−7)−4(x−7)=0
(x−7)*(x
2−4)= 0
dalej spróbuj rozwiązać sama
5 maj 09:40
Anita: x3 − 7x2 − 4x + 28=0
x2 (x−7) − 4(x−7) = 0
(x2 − 4)(x−7) =0
x2 − 4=0 x−7=0
x2=4 x=7
x=2
Tak?
5 maj 09:43
robinka: x=2 lub x=−2 lub x=7
5 maj 09:44
robinka: x2=4 tu sa dwa rozwiązania x=2 lub x=−2
5 maj 09:44
Anita: dziękuję bardzo
5 maj 09:45
michal: x4 − 13x2 + 16 = 0
21 gru 19:01
magda: podstaw za x2=t
21 gru 19:02
pipi :): 3/x≤1 jak mam to rozwiązac

23 mar 16:47
Natalia: x2(x−7)+4(x−7)=0
(x−7)(x2+4)=0
(x−7)=0 x2+4=0
x=7 x2=−4
x=−2 lub 2
25 mar 23:19
pipi :): log3do a=2
30 mar 20:17