.
asia: 1.Korzystajac z odpowiedniej cechy przystawania trojkatow uzasadnij,ze w dowolnym kole katy
srodkowe o rownych miarach wyznaczaja cieciwy rownej dlugosci.
2. Korzystajac z odpowiedniej cechy przystawiania trojkatow uzasadnij,ze w dowolnym
rownolegloboku przekatne przecinaja sie na polowy.
3. W trojkacie prostokatnym polaczono srodek przeciwprostokatnej ze srodkami przyprostokatnych
oraz z wierzcholkiem kata prostego. Uzasadnij,ze powstale cztery trojkaty sa przystajace.
byłabym bardzo wdzieczna bo ja tego nie moge zrozumiec:((
5 maj 17:10
Basia:

|AO|=|BO|=|CO|=|DO|=r
czyli:
|AO|=|CO|
|BO|=|DO|
|∡AOB| = |∡COD|=α
to na mocy cechy
bkb
△AOB i △COD są przystające ⇒
|AB|=|CD|
5 maj 17:37
Basia:

|AB|=|CD|
na mocy cechy
kbk
△ASB i △CSD są przystające ⇒ |AS|=|CS| i |BS|=|DS|
5 maj 17:42
Basia:

D − środek AB
|AD|=|BD|=
12c
E − środek AC
|AE|=|AE|=
12a
F − środek BC
|BF|=|CF|=
12b
z tw.Talesa wynika, że
|DE|=
12b
|DF|=
12a
z tw.Pitagprasa
| | a2+b2 | | c2 | |
|CD|2=(a2)2+(b2)2= |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
|CD|=
12c
wypisz sobie teraz kolejno boki
△ AED
△CED
△DFC
△DFB
na mocy cechy
bbb te trójkaty są przystające
5 maj 17:52