Matura rozszerzona z maty
mmm: Jak zrobiliście zadanie z prawdopodobieństwa na rozszerzonej maturze?
Tam było policzyć prawdopodobieństwo tego że rzucamy 3 razy kostką i suma kwadratów ma być
podzielna przez 3
Ω to będzie chyba 6 do 3 czyli 216 ale jak policzyć A?
5 maj 18:03
Rumpfy: xD ja strzelilem na 36. Nie mam zielonego pojecia jak to obliczyc

pytanie kto zrobil ostatnie...
5 maj 18:04
mat: mi A wyszło 54, napisałem, że aby suma kwadratów była podzielna przez 3 to we wszystkich trzech
wyrzutach musi być liczba parzysta albo we wszystkich nieparzysta czyli A=3
3+3
3, ale to mam
chyba, źle bo wynik miał byc 1/3 a mi wyszło 1/4
5 maj 19:07
Svanar: ostatnie 2 byly, lekko mowiac glupie
5 maj 19:08
5 maj 19:41
mmm: ale czy na pewno to jest dobrze

bo przecież jak będzie trzy razy 1 albo 3 razy 5 to tez
jest podzielne przez 3 więc chyba brakuje tu kilku wyników
5 maj 19:44
next: mmm
żle myślisz bo to nie mają byc iloczyny liczb podzielne przez 3 tylko sumy ich kwadratów czyli
np liczby (2.4.6) = 4 + 16 + 36 = 56 − nie jest podzielne przez 3
5 maj 19:47