zadanie 29 z matury, inny sposób rozwiązania - czy dobry?
ej:

Zadanie 29. (2 pkt)
Kąt α jest ostry i tgα = 5/12 . Oblicz cosα
witam, czy jeżeli to zadanie rozwiązałam takim sposobem:
tgα=5/12
x=?
5
2+12
2=x
2
25+144=x
2
169=x
2
x=13
cosα= 12/13 i tutaj dałam strałeczkę −> i dopisałam: tak wynika z definicji funkcji
trygonometrycznych
uznają mi to? jeżeli tak, to na 2 pkt?
5 maj 14:58
ej: ten rysunek również narysowałam na maturze
5 maj 14:59
Basia: a dlaczego mieliby nie uznać ? wszystko jest poprawnie
5 maj 15:01
ej: bo to inny sposób i nie wiem czy prawidłowy
5 maj 15:20
Basia: Dla kąta ostrego, a to było w zadaniu wyraźnie powiedziane, prawidłowy.
Z każdym kątem ostrym da się zbudować trójkąt prostokątny.
I właśnie tak zrobiłaś.
5 maj 15:26
suseł:
należało jeszcze dopisać , x>0
5 maj 15:26
Basia: to wynika z rysunku; długość boku trójkąta musi być >0
5 maj 15:32
suseł:
x
2= 169 to: x = 13 v x = −13 −−− odrzucamy , bo x>0
zatem: x= 13
5 maj 15:35
wiewi: help . mam zadanie na tym długim forum na samym dole, wejdzcie please. powiedzcie mi czy
dobrze?
5 maj 15:40
ej: czyli co, nie będzie 2pkt? suseł?
5 maj 16:43
ana: tez tak mam, i mam nadzieje ze dadza max pkt
5 maj 18:40