dsafs
xyz: matura rozszerzona 2010 − sprawdźmy się

: rzucamy trzema sześciennymi kostkami do gry.
oblicz prawdopodobieństwo że suma kwadratów wszystkich oczek będzie podzielna przez 3.
5 maj 19:32
next: nie wiem czemu ale mi wyszlo
70216
5 maj 19:34
xyz: | | 33 | | 1 | |
mi |
| komuś innemu |
| ... czekamy na rozwiązanie jakiegoś forumowicza  nie |
| | 108 | | 18 | |
pozwólmy umrzeć temu wątkowi bez odpowiedzi
5 maj 19:37
Svanar: | | 52 | |
heh to tylko mi wyszlo |
| xD |
| | 216 | |
5 maj 19:38
mat: prawidłowy wynik to 1/3

a mi wyszło 1/4
5 maj 19:39
xyz: SKĄD WIESZ, ŻE 1/3? JAKIEŚ ROZW?
5 maj 19:40
next: | | 1 | |
ej w sumie to byłem blisko w przybliżeniu to będzie |
| |
| | 3 | |
5 maj 19:41
eee: ja trochę dalej

u mnie 0,3

a nie wiecie jak jest z ocenianiem? Czy jak ma się wynik źle to
jest od razu zero za całe zadanie? bo nie rozumiem tej nowej metody "holistycznej" czy jakoś
tak
5 maj 19:43
kalafiorowa:
ja sie zdecydowalam na wypisanie wszystkich mozliwosci. Bylo ich 71
i to jest prawidlowe rozwiazanie
5 maj 19:52
next: chyba sie zabiję gdzie ja zgubilłem tego jednego skurczybyka
5 maj 19:53
xyz: spoko next, ja zgubiłam sześciu
5 maj 19:55
mat: jeśli chodzi o to zad. z prawd.:
trzeba najpierw zrozumieć kiedy suma kwadratów trzech liczb dzieli sie przez 3. Nie ma na to
lepszego sposobu niż powypisywać sobie trochę możliwych wyników i poszukać jakiejś
prawidłowości. My pominiemy ten krok i od razu podamy odpowiedź. Każda liczba przy dzieleniu
przez trzy daje resztę 0,1 lub 2. Liczba jest podzielna przez 3, gdy reszta jest 0. Mamy zatem
trzy liczby a,b i c zastanawiamy się kiedy a
2+b
2+c
2 daje resztę 0 z dzielenia przez trzy.
Sprawdźmy jaką resztę daje a
2 :
* jeżeli a = 3k to reszta jest 0
* jeżeli a = 3k + 1 to a
2 = (3k + 1)
2 = 9k
2 + 6k + 1 , czyli reszta jest 1
* jeżeli a = 3k + 2 to a
2 = (3k+ 2)
2 = 9k
2 + 12k + 3 + 1 , czyli reszta jest 1
Widzimy zatem, że a
2 a ma zawsze resztę 0 lub 1 z dzielenia przez 3. W końcu rozumiemy kiedy
a
2 + b
2 + c
2 dzieli się przez trzy: albo a,b,c są wszystkie podzielne przez 3 (reszta
0+0+0) albo żadna z nich (reszta 1+1+1). Innych możliwości nie ma.
Pozostało policzyć ile jest takich wyników. Układów z liczbami podzielnymi przez 3 jest 3 2 ⋅2⋅
2 = 2
3 (bo do wyboru jest 3 i 6). Układów z liczbami, które nie są podzielne przez 3 jest
4
3 (do wyboru mamy 1,2,4 lub 5). Mamy zatem
P(A)=2
3+4
3/6
3 = 1/3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Rozwiązanie pochodzi z www.zadania.info
5 maj 19:58
jutroMatura: matura podstawowa czemu w 19 zadaniu była C

mi wyszło A
5 maj 19:59
suseł:
suma kwadratów podzielna przez 3 to:
1) wszystkie podzielne przez 3
lub 2) żdna nie jest podzielna przez 3
z oczek 1,2,3,4,5,6
podzielne przez 3 to: 3, 6 dwie możliwości na sześć
a nie sa podzielne przez 3 to; 1,2,4,5 cztery możliwości na sześć
zatem przy rzecie trzykrotnym mamy:
| | 8+64 | | 72 | | 1 | |
P(A) = (26)3 + (46)3= |
| = |
| = |
|
|
| | 63 | | 216 | | 3 | |
5 maj 20:00