Funkcja kwadratowa
Gość: Rozwiąż nierówność: 4x2 + 12x − 7 ≥ 0
5 maj 10:45
robinka: Δ=12
2+4*4*7
Δ=256
rysujemy parabole uśmiechnięta, odczytujemy
x∊(−
∞;−3,5>suma<0,5;+
∞)
5 maj 10:50
Marcela: −8−√8
9 gru 14:55
janek191:
− 8 − √8 = − 8 − √4*2 = − 8 −2√2
9 gru 16:16
mydlix: 4x2 + 12x − 7 ≥ 0
4x2 − 2x + 14x − 7 ≥ 0
2x(2x−1) + 7(2x−1) ≥ 0
(2x−1)(2x+7) ≥ 0
2x − 1 ≥ 0 lub 2x + 7 ≥ 0
x ≥ 1/2 lub x ≥ −7/2
9 gru 22:39
mydlix: Trochę inny i chyba prostszy sposób.
9 gru 22:39
6latek: WIec x∊<0,5,∞)
9 gru 22:40
6latek: Stad juz widac ze zgubiles jeden przedzial
a * b ≥0 wtedy i tylko wtedy gdy (a≥0 i b≥0) lub (a≤0 i b≤0)
9 gru 22:49