funkcja kwadratowa
Gość: Wykresem funkcji opisanej wzorem y = 2x
2 przesunięto o 2 jednostki w prawo oraz o 4 jednostki
w górę. Jaką postać ma wzór otrzymanej funkcji
5 maj 12:32
robinka: y=2(x−2)2+4
5 maj 12:35
Gość: mam prośbe, mogłabyś wytłumaczyć skąd to się wzięło
5 maj 12:37
robinka: jest to translacja o wektor [2,4] tzn. jeżeli masz przesuniecie w prawo to cyfrę wpisujesz
przy x wzór ogólny przesunięcia dla funkcji kwadratowej jest następujący y=a(x−p)2+, gdyby
przesunięcie było w lewo i w dół wzór funkcji wyglądał by następująco
[−2,−4]
y=2(x+2)2−4
[−2,4]
y=2(x+2)2+4
[2,−4]
y=2(x−2)2−4
5 maj 12:44
5 maj 12:45
robinka: y=a(x−p)
2+q

poprawka do wzoru
5 maj 12:47
Gość: dzięki
5 maj 12:48