Prosze !!!
morro: Sprowadz do postaci kanonicznej wzor funkcji f (x) = 12 * 2 − x − 12
5 maj 13:31
Basia:
czegoś tu brakuje morro; gdzie jest x2 ?
5 maj 13:43
morro: tak zapomnialem. pomozesz mi to rozwiazac ?
5 maj 13:44
Basia:
pomogę, ale musisz mi to porządnie napisać, bo nie wiem gdzie ma być to x2
5 maj 13:45
morro: f (x) = 12 * 2 − x2 − 12
5 maj 13:47
Basia: oj chyba nie; zobacz no to jeszcze raz;
nie ma to być
12x2−x−12
jeśli jednak jest tak jak napisałeś to:
12*2=1
f(x)=1−x2−12=−x2−11=−(x−0)2−11
i to już jest postać kanoniczna
5 maj 13:56
morro: dzieki wielkie
5 maj 14:00