ostrosłup
Paulina: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny, w którym krawędzie boczne mają długość k=6. Kąt
płaski ściany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa ma miarę α=600.Oblicz:
a] długość krawędzi podstawy, wysokości ściany bocznej,wysokość ostrosłupa
b] objętość i pole całkowite
5 maj 12:11
robinka: 1. krawędź boczną policzyłabym z twierdzenia cos
c
2=b
2+b
2−2b*bcosα
c
2=36+36−72cos60
c
2=72−36=36
c=6 albo
trzeba zauważyć, że to trójkąt równoboczny i długosć krawędzi podstawy jest równa 6.
wyskokość
wysokość ostrosłupa
12+H
2=36
H
2=24
H=2
√6
b)
Pc=4*Pp
podstaw i oblicz
5 maj 12:23
Paulina: dzieki
5 maj 12:40
Paulina: c2=b2+b2−2b*bcosα

skąd to?
5 maj 12:42
robinka:

nie musisz z tego korzystać na początku nie zauważyłam, że to trójkąt równoboczny i chciałam
obliczyć z twierdzenia cosinusów. to jest rysunek ściany bocznej i kąta płaskiego
5 maj 12:46
Paulina: aa teraz rozumiem dzieki
5 maj 12:47
sdf: Oblicz objętość ostroslupa prawidłowego wielokatnego w którym krawędź podstawy a=6pod
pierwiastkiem2 cm zaś wysokość H=18pod pierwiastkiem 2 cm.
17 lis 12:05