Rozwiąż układ równań.
Kasia:
x − y = −1
xy = 2
(tam jest klamra oczywiście)
Proszę o jakąś wskazówkę jak mam to zrobić. Czy normalnie, metodą podstawiania[nie wiem czy
tutaj się tak da] czy może jakoś inaczej? chyba, że ktoś jest tak miły i rozwiąże, wtedy sama
dojdę co i jak
5 maj 18:39
xKasieńkax :
x−y=−1
xy=2 | : y
x−y=−1
2/y − y = −1 | * y
2y − y
2= − 1y
−y
2+y+2
Zajmujemy się teraz rozwiązaniem −y
2+y+2
a= −1
b=1
c=2
Delta=b
2−4ac=1
2−4*(−1)*2=1+8=9
√delty=3
| | −b − √z delty | | −4 | |
y= |
| = |
| =2 |
| | 2a | | −2 | |
| | −b + √z delty | | 2 | |
y= |
| = |
| =−1 |
| | 2a | | −2 | |
y= 2 ponieważ wynikiem nie mogę być liczby ujemne
x=1
5 maj 18:56
xKasieńkax :
x−y=−1
xy=2 | : y
x−y=−1
2/y − y = −1 | * y
2y − y
2= − 1y
−y
2+y+2
Zajmujemy się teraz rozwiązaniem −y
2+y+2
a= −1
b=1
c=2
Delta=b
2−4ac=1
2−4*(−1)*2=1+8=9
√delty=3
| | −b − √z delty | | −4 | |
y= |
| = |
| =2 |
| | 2a | | −2 | |
| | −b + √z delty | | 2 | |
y= |
| = |
| =−1 |
| | 2a | | −2 | |
y= 2 ponieważ wynikiem nie mogę być liczby ujemne
x=1
5 maj 18:57
Kasia: Dzięki wielkie!

♥
5 maj 19:04