.
misiek: W trojkat ABC wpisano okrag. Punkty A1, B1, C1 są punktami stycznosci tego okregu, odpowiednio
z bokami BC, AC i AB. Wiedzac,ze I B1C I = 4 cm, I C1B I = 8 cm i I AC1 I = 6 cm, oblicz obwod
trojkata ABC.
5 maj 16:13
Basia: Rysuję
5 maj 16:26
Basia:

pr.AO jest dwusieczną kąta BAC ⇒
|∡C
1AO|=|∡B
1AO|
|AC
1O|=|AB
1O|=90
bok AO jest wspólny
stąd
△AC
1O i △AB
1O są przystające ⇒ |AC
1|=|AB
1|=6
analogicznie dowodzisz, że
|BC
1|=|BA
1|=8 i |CA
1|=|CB
1|=4
Ob=|AB|+|BC|+|AC| =
|AC
1|+|BC
1|+|BA
1|+|CA
1|+|AB
1|+|CB
1|=
6+8+8+4+6+4=2(4+6+8)=2*18=36
5 maj 16:36
misiek: dziekuje, skad tak dobrze umiesz matematyke jesli mozna wiedziec?
5 maj 16:42
Basia:
tego z czego tu korzystam w szkole mnie nauczyli i jakoś to pamiętam
5 maj 16:51
26 lut 20:26