matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trzeba obliczyć granicę.
Magda265:
lim
x
→0 (sin2x)/(sinx)
5 maj 16:26
Basia:
sin2x
lim
x→0
=
sinx
2sinx*cosx
lim
x→0
=
sinx
lim
x→0
(2cosx)=2*cos0=2*1=2
5 maj 16:38