Funkcje kwadratowe
Damian18: Drut o długości 20 cm przecięto na 2 części. Z jednej części zrobiono ramkę kwadratową o boku
długości x cm a z drugiej ramkę prostokątną której dłuższy bok ma długość 3 cm.
a)Napisz wzór funkcji S opisującej sumę pól figur ograniczonych przez te ramki w cm2 w
zależności od x. Podaj wzór funkcji w najprostszej postaci. Określ dziedzinę tej funkcji.
b)Wykaż że najmniejsza długość pól figur ograniczonych przez te ramki wynosi 12cm2.
5 maj 17:16
Damian18: proszę o pomoc

i z góry bardzo Dziękuję.
Czy ktoś zdoła to rozwiązać?;>
5 maj 17:24
Basia:
obwód kwadratu=4x<20−2*3=14
0 < x <
72
na kwadrat zużyto 4x
na prostokąt zostało 20−4x
na znane boki prostokąta zużyto 6
na dwa nieznane boki prostokąta zostało 20−4x−6=14−4x
stąd:
a=3
P(x) = x
2+3(7−2x)=x
2−6x+21
najmniejszą wartość ta funkcja osiąga dla
x=
−b2a=
62=3
wtedy
P
min=P(3)=9−18+21=12
5 maj 17:30