jak z tym ruszyć
jola: Wykres pewnej funkcji liniowej przecina oś OX w punkcie (–3, 0), a oś OY w punkcie (0, 2).
Znajdź wzór tej funkcji.
Na morzu widać z żaglówki światło latarni morskiej pod kątem o mierze 300. Po przepłynięciu 50
m w kierunku latarni światło latarni widać pod kątem o mierze 600. Oblicz wysokość latarni.
Wynik podaj z dokładnością do 0,1 m .
5 maj 17:02
Basia:
ad.1
funkcja liniowa
y=ax+b gdzie a≠0
przecina oś OX w punkcie x0=−ba
a oś OY w punkcie (0,b)
stąd
b=2
−ba=−3
wylicz a o podstaw do wzoru funkcji
5 maj 17:17
Basia:

a=50
α=30
β=60
sinα=
xb
sinβ=
xb−a
xb=sin30=
12
x=
12b
2x=
√3{b−50}
2*
12b=
√3(b−50}
b=b
√3−50
b(
√3−1)=50
podstaw
√3≈1,7
i dokończ obliczenia
5 maj 17:24
jola: Dzięki Basiu podziwiam tych co umią matematykę
5 maj 18:02