Chemia
monika: Zadania z Chemii. Proszę o pomoc.
muszę rozwiązać zadania z chemii, kilka udało mi się udało rozwiązac, ale pozostałych nie
potrafię. Proszę o pomoc. Oto zadania, których nie umię zrobić:
3.Ile gramów wodorotlenku sodu i wody należy odważyć, aby przygotować 500g roztworu NaOH o
stężęniu 6%?
4.Ile gramów NaOH należy użyć do przygotowania 2dm
3 10% roztworu, jeżeli gęstość tego roztworu
wynosi 1,098g/cm
3 ?
5.Ile gramów wody należy dodać do 100g 30% NaNO
3 ,aby otrzymać roztwór 12%?
7. Z 200g wodnego roztworu KBr o stęzęniu 25% odparowano 40g wody. Oblicz stężenie procentowe
otrzymanego roztworu.
10.Ile wody zawiera 400g roztworu soli o stężeniu 20%?
11.Ile gramów Na
2S znajduje się w 0,5dm
3 roztworu 8% o gęstości 0,89g/cm
3
14.Oblicz stężenie procentowe 15,7 − molowego roztworu amoniaku (NH
3) o gęstości 0,89g/cm
3
Bardzo proszę o pomoc w ich rozwiązaniu. Z góry dziękuję
5 maj 12:58
Mateusz: 3)
m
r= 500g
C%= 6%
m
rozp=?
m
s=?
m
r=m
s+m
rozp korzystam ze wzoru na stężenie%
| | ms | |
0,06 = |
| => mamy proste równanie wymierne
|
| | 500g | |
m
s = 30g
pamiętając ze m
r = m
s+m
rozp
500g= 30g+m
rozp
m
rozp = 500−30 = 470g
czyli nalezu uzyc 30g NaOH i 470g H
2O
| | m | |
4 skorzystaj najpierw ze wzoru na gęstosc d = |
| policz mase roztworu i ze wzoru na C% |
| | v | |
policz m
s
5 Stężenie roztworu po dodaniu wody zmaleje trzeba o tym pamiętac zeby czasem nie wyszło ze
będzie większe niz 30%

po dodaniu wody masa NaNO
3 nam sie nie zmieni ale masa wody i masa
całego roztworu tak kwestia ułożyc odpowiednie rownanie i obliczyc ilosc potrzebnej wody
7 Stężenie % nowego roztworu wzrosło bo pozbylismy sie wody zmalała nam masa roztworu mas KBr
nie uległa zmianie policz mase KBr w w 25% roztworze wiedząc ze masa nowego roztworu to
200g−40g policz stężenie nowego roztworu
10 wzor na stężenie procentowe albo układassz rownanie albo ze wzoru wyznaczasz m
rozp
11 ze wzoru na gęstosc ktory podałem wyzej liczysz mase roztworu i ze wzoru na stężenie %
liczysz m
s
| | cmol*M*100% | |
14 Wzór na przeliczanie stężen C% = |
|
|
| | d | |
M−masa molowa substancji riozpuszczonej w tym przypadku NH
3 d−gęstosc roztworu
5 maj 14:50
monika: w zadaniu 4 wyszło mi 219,6g
w zadaniu 5 wyszło mi 70g
dobrze mi wyszło?
5 maj 15:16
Mateusz: 4 dobrze 5 niestety zle
5 Masa soli NaNO
3 nam sie ne zmieni po dodaniu wody poniewaz mamy 100g roztworu 30% oznacza to
z def stężenia % ze mamy 30g NaNO
3 w tych 100g roztworu
czyli m
s mamy
| | ms | |
C% = |
| *100%/*mr wyznaczamy mr z rownania
|
| | mr | |
C%*m
r = m
s*100%/C%
| | ms | |
mr = |
| *100% podstwiam dane liczbowe i otrzymuje ze mr = 250g
|
| | C% | |
i teraz wiem ze masa roztworu musi wzrosnąć ze 100g do 250g czyli ile wody nam potrzeba 150g
wykonuje sprawdzenie
5 maj 16:35
monika: czy dobrze rozwiązałam te zadania?
1.Oblicz stężenie procentowe roztworu octu powstałego przez zmieszanie 15g kwasu osctowego z
135g wody
Wyszło mi 10 %
2.Rozpuszczono 25g węglanu potasu w 100g wody. Oblicz stężenie procentowe tego roztworu.
Wyszło mi 20%
6. 500cm
3 roztworu wodorotlenku potasu o gęstości 1,45g/cm
3 i stężeniu 45% rozcieńczono wodą,
otrzymując roztwór 20%. Ile wody dodano?
Wyszło mi 398,75g
7. Napisałam już wcześniej
wyszło mi w nim 20%
8. Zmieszano ze sobą 150g roztworu 8% i 40 g 32%. Oblicz stężenie procentowe otrzymanego
roztworu.
wyszło mi 13,05 %
9. Do dwóch zlewek zawierających po 50g roztworu NaCl o stężeniu 7,5 % dodano
a) do pierwszej czystego chlorku sodu o masie 8g
b) do drugiej 10g wody
Oblicz jakie będą stężenia roztworu soli o stężeniu 20%?
wyszło mi a−20,25 % w b 6,25 %
10. Ile wody zawiera 400g roztworu soli o stężeniu 20%
Wyszło mi 320g
11. To zadanie też wcześniej napisałam
Wyszło mi 43,6 g
12. Oblicz masę NaOH potrzebną do przygotowania 300 gramów 15% roztworu.
tego zadania jeszcze nie rozwiązałam

13. Oblicz stężenie molowe 98% H
2SO
4 o d= 1,84g/cm
3
wyszło mi 18,4 mol/dm
3
14. Też wcześniej napisałam treść tego zadania
wyszło mi 29,98%
15. Oblicz gęstość 20% roztworu kwasu solnego o stężeniu 6,04 mol/dm
3
wyszło mi 33,07 g/cm
3
5 maj 20:36
Mateusz: 1 dobrze
2 dobrze
6 zle zrób je tak samo jak zad 5 tylko na odwrót i skorzystaj ze wzoru na gęstosc zeby policzyc
mase roztworu mi wyszło ze trzeba dodac 906,25g wody
8 dobrze
9 obydwa podpunkty dobrze
10 dobrze
11 powinno wyjsc 35,6g mas roztworu po wykorzystaniu wzoru na gęstosc wyniesie
500cm
3*0,89g/cm
3 = 445g ze wzoru na C% wyznaczam m
s m
s = 35,6g
12 masz stężenie roztworu oraz jego mase ze wzoru na C% wyznaczasz m
s podstawiasz i liczysz
13 dobrze
14 dobrze
| | cmol*M*100% | |
15 zle przekształacam ktorys wzor na przeliczanie stężeń np C% = |
| =>
|
| | d | |
| | cmol*M*100% | |
C% = |
| /*d => C%*d =cmol*M*100%/C%
|
| | d | |
| | cmol*M*100% | | g | |
d = |
| po podstawieniu wychodzi gęstosc d = 1102,3 |
| |
| | C% | | dm3 | |
6 maj 09:59
monika: dzięki za pomoc
6 maj 11:17
Mateusz: Nmzc
6 maj 11:33