
!
Uproscic wyrazenie:
| 1+a | 1−a | ||
− | |||
| 1+√1+a | 1−√1−a |
Jezeli sprowadzam do wspolnego mianownika to mnoze dol, ale tam nie ma tego wzoru
bo b sa oba inne
| (1+a)(1−√1+a) | (1−a)(1+√1−a) | ||
− | =
| ||
| (1+√1+a)(1−√1+a) | (1−√1+a)(1+√1−a) |
| (1+a)(1−√1+a) | (1−a)(1+√1−a) | |||
= | − | =
| ||
| 1−1−a | 1−1+a |
| (1−√1+a+a−a√1+a)−(1−a)(1+√1−a) | ||
= | =....
| |
| a |
| (1+a)*(1−√1+a) | (1−a)(1+√1−a) | (1+a)*(1−√1+a) | |||
− | = | − | |||
| 1−1−a | 1−1+a) | −a |
| (1−a)(1+√1−a) | ||
| a |
| (x2+a2)12+(x2−a2)12 | ||
[ | ]−2 | |
| (x2+a2)12−(x2−a2)12 |
wynik będzie nieco inny .
Poczekamy na Godzia
| x2+a2−2*((x2+a2)(x2−a2))1/2+x2−a2 | |
= | |
| x2+a2+2*((x2+a2)(x2−a2))1/2+x2−a2 |
| 2x2 − 2(x4−a4)1/2 | |
= | |
| 2x2 + 2(x4−a4)1/2 |
| x2−(x4−a4)1/2 | (x2−(x4−a4)1/2)2 | ||
= | = | ||
| x2+(x4−a4)1/2 | x4−x4+a4 |
| x4−2x2(x4−a4)1/2 + x4 − a4 | 2x4 − a4 − 2x2√x4−a4 | ||
= | = | ||
| a4 | a4 |
| 2x2(x2 − √x4−a4 | |
− 1 | |
| a4 |
| a | a+b | |||
aa+ba>ab, ( | )a−b≥1, aabb≥( | )a+b
| ||
| b | 2 |