Klasa I LO.
Ela: Jaś i Małgosia mają razem 63 lata. Jaś ma teraz dwa razy tyle lat, ile miała Małgosia wtedy,
kiedy Jaś miał tyle, ile Małgosia teraz. Ile lat ma teraz każdy z nich?
5 maj 20:12
Ela: Pomoże ktoś?
5 maj 20:26
Ela: ?
5 maj 20:40
next: trudne do zrozumienia
5 maj 20:45
Ela: Trzeba układ równań. Pierwsze będzie x+y=63, ale drugie? Ciężki orzech do zgryzienia...
5 maj 21:03
Ela: Hej, hej! Matematycy!
5 maj 21:17
robinka: x+y=63
y=2x
ale to za proste chyba hehe
5 maj 21:38
Ela: Ma wyjść 27 i 36 lat...
5 maj 21:41
robinka: x −wiek jasia
y −wiek małgosi
c=x−y
x=2(y−c)=2(y−x+y)=2(2y−x)
x=4y−2x > 3x=4y > y=0,75x
x+0,75x=63
1,75x=63
x=36
5 maj 21:51