matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 29.4.2009
Zadania
Odp.
6
johny125:
Cześć Mam zadanie , pewnie jest łatwe ale nie wiem gdzie popełniam błąd , bo nie wychodzi mi to
2
madziucha:
proszę o pomoc
kiedy okręgi sa przecinające, styczne wewnetrznie, zewnetrznie? mozna to wykazać stosując jakis
1
Mariusz:
:::rysunek::: trzy okręgi sa połączone ze sobą jak na rysunku(nie sa jednakowe) W jaki sposób znajdziesz
1
eugeniusz:
S=|axb|=|(2m−n)−(m+n)|=|2mxn − nxm| moglby mi ktoś powiedzieć jak z |(2m−n)−(m+n)| zrobiło się |2mxn − nxm|?
1
Lahahaha:
Oblicz pola powierzchni graniastosłupa prostego, którego krawędź boczna ma 20 cm, a podstawa jest: a) trójkątem równoramiennym o bokach 5 cm, 5 cm i 6 cm, b) trapezem równoramiennym o
1
coriolis:
Wykaż, że dla dowolnego kąta α, jeśli tgα>0, to tgα + ctgα≥ −2, oraz jeśli tgα<0, tgα + ctgα≤ −2
1
syllabi:
Wykaż, że nie istnieją kąty α i β dla których zachodzą równości:
0
Lahahaha:
Oblicz pola powierzchni graniastosłupa prostego, którego krawędź boczna ma 20 cm, a podstawa jest:
7
POMOCY:
:::rysunek::: Policz pole zacieniowanej figury
4
Zdesperowana:
no pomoże mi ktos czy nie
3
Kaśkaaaaaaaaa:
Różnica między długościami promieni okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny i okręgu opisanego na nim równa jest 5. Oblicz długości promieni tych okręgów.
6
eXeCute:
Mam nadzieje że to mój ostatni dzisiejszy problem
tym razem zadanie z tej strony
http://matematyka.pisz.pl/strona/2130.html
w jaki sposób takie coś wyszło:
d
dx
*(x
3
+5) = 3x
2
może ktoś to tak krok po kroku
1
Mariusz:
co to jest kąt łamiący w trójkącie równobocznym?Prosze o pomoc
2
Kaśka:
Różnica między długościami promieni okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny i okręgu opisanego na nim równa jest 5. Oblicz długości promieni tych okręgów.
0
Wydi:
1.) Dany jest ciąg arytmetyczny(a
n
) o różnicy r=log
0
,
5
3. wykaż że ciąg (b
n
) gdzie b
n
=2
a
n
5
jasiek:
PomoC
! Romb
1
anita:
αzadanie nr 1. zapisz następujące wyrażenia w prostszej postaci : a) 1
0
Wydi:
Niech(a
n
) będzie ciągiem o wyrazach dodatnich a (b
n
) ciągiem określonym za pomocą wzoru b
n
=loga
n
. Udowodnij że ciąg (a
n
) jest ciągiem...
1
Wydi:
sin4710
0
−cos3750
0
Oblicz:
tg18225
0
8
Mickej jak jestes to odezwij sie :
1
Zdesperowana :
6
Madzia1809:
Narysuj wykres funkcji mającej miejsca zerowe, której dziedziną jest zbiór (−3;1)⋃<2;5>, a zbiorem wartości zbiór {−2,0,1}.
3
Zdesperowana :
Usuń nie wymierność z mianownika: a) 3+
√
2
kreska ułamkowa
√
2
7
Help me !!!!:
Usuń nie wymierność z mianownika: a) U{3+
√
2
{
√
2
2
Wiktoria:
Punkty A= (5,2) B=(0,7) C=(5,−5) są wierzchołkami równoległoboku ABCD. Oblicz długość przekątnych tego równoległoboku.
1
justyna:
Zadanie tekstowe o boże kto pomoże
Maszynistka miała do przepisania książkę, liczaca 586 stron.Przez pierwsze 3 dni przepisywała
7
kobieta:
Bardzooo proszę o pomoc Jaki kąt tworzą przekątne dwóch sąsiednich ścian sześcianu, wychodzące z jednego wierzcholka?
2
ola:
prosze o pomoc w narysowaniu funkcji logarytmicznej |2−
1
2
log
2
(x−3)|
2
justyna:
Rozwiąż równanie
2x−3
x−5
=
x+5
x+2
A TO JAK MAM ZROBIC
6
eXeCute:
mam tylko takie pytanie... przy całkowaniu przez części skąd mam wiedzieć jak mam podzielić sobie zadanie? czyli dokładniej skąd mam wiedzieć co mam przyjąć za f(x) a co za g(x)? dzięki
1
Rovni:
Uzasadnij ze złożenie dwóch symetrii osiowych o osiach równoległych jest przesunięciem.
5
justyna:
Wykonaj dzielenie wyrażeń wymiernych
x
2
+4x+4
x+2
:
x
2
−16
2x−8
Kto pomoże błagam
1
inez.:
wyznacz te wartosci paramertu m, dla ktorych wykresy funkcji liniowych f oraz g sa roznolegle:
28
junko:
proszę o pomoc
1. oblicz obwód trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg o promieniu R=
√
15
2
justyna:
Wykonaj mnożenie wyrażen wymiernych Kto pomoże to rozwiazac
x
2
−4
2x−1
*
2x
2
−x
5x+10
29
Bogdan:
Matura z matematyki jest 13.05.2009
10
bumblebee:
wyznacz zbior wartosci funkji f okreslonej wzorem f(x)=
√
log cos2πx
8
Paula2703:
:::rysunek::: BłAGAM O POMOC
!
2
Majka:
4
x+1
4
Hub:
jest sonda z poparciem dla jakiejś partii w Polsce i w styczniu poparcie wynosiło 30% a w lutym 35% i jest pytanie o ile procent wzrosło poparcie dla tej partii. Ile procent a nie punktów
4
Tomek:
Witam, prosze bardzo o pomoc i wytlumaczenie jak to zrobic Obliczyc:
4
Raczek:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym a V stożka jest równe 9π
√
3
. Oblicz Pole stożka.
1
czy ktoś jest w stanie mi pomóc...:
CIĄGI:
2
shd:
Wyznacz brakującą współrzędną punktu A, wiedząc, że należy on do wykresu funkcji f(x) = 2{2}x
6
bumblebee:
Oblicz siodmy wyraz ciagu (a
n
), jezeli suma jego pierwszych n wyrazow jest rowna 5n
2
−4n+1.
9
Rafalek:
rozwiaz :
11
łukasz :):
Przedstaw liczbę x w postaci logarytmu o podstawie 2, jeśli x=3log a
2
5 + log a
4
√
5
1
mela:
miejscem zerowym wielomianu W(x)=2x3+ax2−6x jest liczba (−1) a) oblicz wspólczynnik a
9
Poker_Face:
Znajdź sumę: a) wszystkich liczb całkowitych od 0 do 150 włącznie
2
talek:
w granastosłupie prawidłowym czworokątnym suma dł jego krawędzi równa się 104 a pole jego podstaw równa się 50. Oblicz dł krawędzi tego graniastosłupa Proszę o pomoc nie mam pojęcia
1
hair:
Napisz wzór funkcji której wykresem jest prosta przechodzaca przez 2 punkty A(1,7) B(−2,−2)
3
13LateK:
wyznacz wszystkie wartości α (α≠kπ, keC), dla których trzy liczby ctgα, sinα,
1
6
cosα, w podanej kolejności tworza ciąg geometryczny
2
lukass:
Dana jest funkcja: f(x)=
√
3
x + 6: a) A=(
√
3
+ 1, y) B=(x, 6)
1
olo:
jaką miare łukową ma kąt środkowy okręgu oparty na 1/10 okręgu?
2
Mickej gdzie jesteś!?!:
Suma stu kolejnych liczb naturalnych,które przy dzieleniu przez 7 daja resztę 2 wynosi 43950.Wyznacz najmniejszą i najwieksza z tych liczb.
2
olo:
w okręgu o promieniu dł2
√
3
kąt środkowy o mierze łukowej 3/4π wyznacza pewien łuk.i trzeba obliczyć dł tego łuku
5
Basiu gdzie jesteś!?!:
Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu,którego suma n poczatkowych wyrazów wyraża się wzorem S
n
=5n−n
2
6
Aneta:
Oblicz różnicę czasu miejscowego słonecznego między punktami wysuniętymi najdalej na wschód i zachód w Europie.
3
pwl:
Cenę lodówki obniżono w ciągu roku o ten sam procent. Oblicz, o jaki procent obniżano cenę lodówki, jeżeli jej cena początkowa wynosiła 2000 zł, a końcowa 1805
1
sebek POMOCY PROSZE:
Punkt A(−2,−2) i B(4,1) sa wierzchołkami trojkata ABC, a punkt D(0,1) punktem przeciecia jego wysokosci.Znajdz wspołrzedne wierzchołka C
2
Aneta:
Oblicz kąt padania promieni słonecznych dla punktów wysuniętych najdalej na północ i najdalej na południe w Europie w dniu 23 czerwca.
2
olo:
w okręgu o promieniu dł 5 kąt środkowy wyznacza łuk o dł 3.podaj miarę tego konta w radianach.moze mi to ktoś to wytłumaczyć?jak to zrobić
1
Paweł:
W równoległoboku ABCD bok AB jest równy 5cm, a wysokość h
A
B
jest równa 3,6cm. Oblicz pole i obwód tego równoległoboku, jeżeli wysokość opuszczona na bok BC jest równa 3cm.
8
....................:
A dziś serwuję zadanka ze statystyki
: Na świadectwie Oli znalazło się dwanaście ocen, przy czym każda ocena to "trójka" lub "czwórka". Ile czwórek otrzymała na koniec roku szkolnego
1
asia:
1
Paweł:
Pole trapezu jest równe 198 cm2. a stosunek długości jego podstaw jest równy 5:6. Oblicz długość podstaw, jeśli wysokość trapezu jest równa 10 cm.
1
karolina:
ile metrów drutu potrzeba na zrobienie szkieletu graniastosłupa prostego,który ma w podstawie prostokąt o wymiarach 6,8cm 9,5cm,zaś wysokośćtego graniastosłupa jest równa 12,6cm?
6
Micha;:
Długość wysokości ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa długości promienia okręgu opisanego na podstawie. Pole ściany bocznej tego ostrosłupa wynosi 18√3.
7
Czarny jeż:
Jest funkcja f(x)=cos2x − (1−sinx) . Trzeba znaleźć miejsca zerowe w przedziale <−π,π> i rozwiązać nierówność f(x)>0 w tym samym przedziale.
2
liza:
a) znajdź punkty w których wykres funkcji y = − 3/4 x − 1 1/2 przecina osie układu współrzdnych.
1
Małgosia:
WItajcie, proszę was bardzo o pomoc.Ktoś potrafi to zrobić?
3
Małgosia:
Hej, czy potrafi ktoś to zrobić?
1
Pysio:
Liczba wszystkich przekątnych podstaw i ścian bocznych pewnego graniastosłupa jest równa 110.Oblicz ile krawędzi ma podstawa tego graniastosłupa.
1
bernard:
Liczby −1,0 1 są jedynymi pierwiastkami wielomianu W stopnia czwartego takiego, że W(−2)=W(2)=24
2
bernard:
Liczba 2 jest pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu W(x) = x
4
+ ax
3
+ bx
2
+20x−12
3
bernard:
Wyznacz wszystkie wartości parametru k (k∊R) tak aby wyrażenie
2x+3
(k+1)x
2
−4kx+2k+3
4
czarny:
Partia towaru składa się ze 100 elementów, wśród których jest 5 wadliwych. Poddano kontroli 50 elementów. Partię przyjmujemy, jeśli wśród kontrolowanych elementów jest nie więcej niż 1
13
olaaa:
jest to chyba łatwe ale nic nie moge tu zauważyć musze rozwiazac pewna nierówność no i doszłam do takiego etapu (x−1)
2
(x+3)−(x−1)
2
> 0. i jak tu cos zredukowac? co dalej? bylabym
27
♊:
Takie zadanie na rozruszenie licealistów i nie tylko
2
Tomek:
Parametr: Niech m>0. W zależności od parametru m zbadaj liczbę liczb całkowitych spełniających
10
radek:
Rzucamy trzykrotnie symetryczna kostką szescienna do gry. Oblicz prawdopodobienstwo ze suma kwadratow liczb wyrzuconych oczek bedzie podzielna przez 3.
2
kuba:
x+2y=5 x+2y=a
6
Adam:
Adam oblicz ile wyrazów ciągu an jest większa od−10 a mniejsza od 60.wyznacz te wyrazy a
n
=n
2
−2n−25
1
imię lub nick:
Przedstaw wielomian W(x)=x
4
−2x
3
−3x
2
+4x−1 w postaci iloczynu dwóch wielomianów stopnia drugiego o współczynnikach całkowitych i takich że współczynniki przy drugich potęgach są
1
Karczmar:
Liczby 2, 4x−4, x
3
są kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu geometrycznego. oblicz x.