Rownanie z Silnia
Rafalek: rozwiaz :
x!
(x−2)! * −−−−−−−−−−−−−−−−−− = 10* (x−1)!
(x−2)!
29 kwi 16:28
♊: pomagam
29 kwi 16:29
♊: | | x! | |
(x−2)! * |
| = 10 * (x−1)! − to na zielono się skróci i zostanie |
| | (x−2)! | |
x!=10 (x−1)!
Jak zrobisz z x! wyrażenie (x−1)! ?
W tym (x−1)! musisz coś dodać jeszcze ;
)
29 kwi 16:32
Rafalek: x!=10 (x−1)! wlasnie do tego sam doszedlem i mysle co dalej

w odp jest x−10 ale nadal nie potrafie do tego sam dojsc

ale i tak dziekuje za pomoc
29 kwi 16:41
Rafalek: x=10 oczywiscie nie x−10
29 kwi 16:41
♊: Podpowiedź
10! = 1 * 2 * 3 * 4 * 5 * 6 * 7 * 8 * 9 * 10 = 1! * 2 * 3 * 4 * 5 * 6 * 7 * 8 * 9 * 10 =
2! * 3 * 4 * 5 * 6 * 7 * 8 * 9 * 10 = 3! 4 * 5 * 6 * 7 * 8 * 9 * 10 = ... = 9! * 10
wiesz już o co chodzi ?
29 kwi 16:46
Rafalek: Tak juz rozumiem w tym danym przykladzie .
Lecz jezeli bym nie znal odpowiedzi
To musze przyjac ze ta liczba przed nawiasem w tym przypadku 10 to ostatnia liczba z mnozenia
silni tak?
Jak by bylo
x!= 123* (x−1)!
to zapisuje to
x!= 123*122!
x=123
Nie wiem czy moje rozumowanie jest poprawne matematycznie ale na to wychodzi
29 kwi 16:50
Mickej:
Witam zaś numerze II
29 kwi 16:52
♊: nie − na odwrót
zamiast x! piszesz x * (x−1)!
x!= x* (x−1)!
29 kwi 17:01
Tomek: Ok dziekuje bardzo juz rozumiem
29 kwi 17:02
Juuda: 8!/1!(8−1)! * 96!/9!(96−9)!
23 wrz 14:52
ja: 10!/7!*3!
nigdzie nie potrafie znaleźć rozwiązania a sama sobie nie radze
3 paź 16:47
Krzysiek : Jezeli masz 10I/7I*3I.
Teraz zobacz . 7I=1*2*3*4*5*6*7
10I=1*2*3*4*5*6*7*8*9*10 Teraz zobacz ile rowna sie 7I . Rowna sie
1*2*3*4*5*6*7 czyli mozemy zapisac ze 10I= 7I*8*9*10
Natomiast 3I=1*2*3
| | 10I | | 7I*8*9*10 | |
Teraz masz |
| = |
| . Zobacz teraz 7I CI sie skroci i poskracaj |
| | 7I*3I | | 7I*1*2*3 | |
sobie tez co sie da i masz wynik
Musisz sobie popatrzyc jak mozna poskracac te silnie . . Zuwaz ze np 5I=1*2*3*4*5=
2I*3*4*5=3I*4*5=4I*5
3 paź 21:00