Parametr
Tomek: Parametr:
Niech m>0. W zależności od parametru m zbadaj liczbę liczb całkowitych spełniających
jednocześnie nierówności:
x2−3≤0 , |x−5|≥m
29 kwi 10:36
Życzliwa:
z pierwszej nierównosci mamy ze x∊[−√3;√3], z drugiej x∊(−∞;−m+5]u[m+5;+∞)
czyli jezeli −m+5≤−√3 i m+5≥√3 to mamy brak rozwiazan → m≥√3+5 i m≥√3−5 → m≥√3+5
jeśli m=0 i m=4 i m<√3+5 to nierównosci spełniaja 3 liczby całkowite −1,0,1
jeśli m=5 to nierównosci spełniaja 2 liczby całkowite −1,0
jeśli m=6 to nierównosci spełnia 1 liczba całkowita −1
29 kwi 10:55
Tomek: dziękuję
29 kwi 11:12