długość okręgu i pole okręgu
junko: proszę o pomoc

1. oblicz obwód trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg o promieniu R=
√15
drugie zad :
a) koło taczki ma średnice 36cm, jaką drogę pokonano , jeśli koło obróciło się 20 razy?
b)ile obrotów wykonało koło rowerowe o średnicy 70cm na trasie 10 km
z góry dziękuje za odpowiedź
29 kwi 17:50
Mickej:
29 kwi 17:52
junko: rysunek już dawno zrobiłam

tylko z obliczeniem mam kłopoty
29 kwi 17:59
♊: R=√15 = √5*√3
Jesli masz trójkąt równoboczny to jaką on ma wysokość?
Jak się ma wysokośc trójkata równobocznego do promienia?
Jeśli odpowiesz sobie na te 2 pytania to powinno pójść już z górki ;)
Jak nadal nie będziesz wiedzieć o co chodzi to z chęcią udzielę Ci dalszych wskazówek.
29 kwi 18:09
junko: h=6 chyba i dalej to nie wiem
29 kwi 18:15
29 kwi 18:21
junko: ja już nic nie kapuje
29 kwi 18:22
junko:
29 kwi 18:36
junko: ktoś pomoże
29 kwi 18:41
♊:

To jest trójkąt równoboczny wpisany w okrąg. Tamte 2kolorowe kreski to wysokości.
Masz trójkąt równoboczny i wiesz, że wysokości przecinają się w stosunku 2:1
Na rysunku zaznaczyłem na czerwono tę część wysokości, która jest promieniem.
Jak ma się ten czerwony fragment do czarnego?
29 kwi 18:44
junko: jestem noga z matmy więc raczej nic nie wymyślę
29 kwi 18:55
junko: jestem noga z matmy więc raczej nic nie wymyślę

a jak trzeba obliczyć drugie zadanie ?
29 kwi 18:55
♊:

junko − moze Ty sie poddałaś, ale ja jeszcze nie ;
)
To jest rysunek trójkąta równobocznego. Wysokości przecinają się dzieląc się w stosunku
2
f[1]]
dłuższy odcinek zaznaczony jest na zielono, krótszy na różowo.
Więc 2*
różowy =
zielony
różowy +
zielony = wysokość.
Porównaj ten rysunek do tego poprzedniego − teraz pomyśl chwilkę . . .
. . .
. . . pomyśl jeszcze raz i mi powiedz jak się ma (na tym poprzednim rysunku)
czarna część
wysokości do
czerwonej
29 kwi 19:02
♊: tam gdzie jest ta emotka ;[ powinno być " 2 : 1 "
29 kwi 19:03
junko: nie wiem może tak a
√3/2 =6/*15
h=6 bo h=3r
2 niewiem tak w szkole robili ale chyba to nie to
29 kwi 19:09
junko: nie wiem może tak a
√3/2 =6/*15
h=6 bo h=3r
2 niewiem tak w szkole robili ale chyba to nie to
29 kwi 19:09
♊: jeżeli h masz w cm
i r też masz w cm
to wyjdzie, że 6 cm = ileśtam cm
2
Mi coś tu nie pasuje, bo jednostka długości nie może się równać jednostce powierzchni ;
)
dobrze − podpowiem Ci to.
| | 2 | |
promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym wynosi |
| wysokości. |
| | 3 | |
wyznacz z wych 2ch równań a w taki sposób, żeby się pozbyć h, bo h nie znasz, a znasz R
Ewentualnie możesz obliczyć najpierw h, a potem wstawić wynik do 2go równania.
29 kwi 19:14
junko: heh..pewnie bzdury , pewnie to banalnie proste ale nadal nie wiem
tylko znam wynik 9
√5
29 kwi 19:27
Jolka: zad.2
trzeba obliczyć ze wzoru obwód koła:
π * d= 70 π cm= 0,7 πm
10 km=1000m
1000m/0,7πm w przybliżeniu 4549,6
29 kwi 19:32
♊: sprubuj działać na samych literkach − nie podstawiaj wartości
29 kwi 19:35
junko: o dziękuje Jolka

spadłaś mi z nieba
29 kwi 19:36
junko: nie wiem naprawdę matma dla mnie to kosmos
29 kwi 19:41
Bogdan:
Można skorzystać z wzorów:
a − długość boku trójkąta równobocznego,
R − długość promienia okręgu opisanego na trójkącie,
r − długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt
| | 1 | |
r = |
| a√3 oraz a = 2r√3 |
| | 6 | |
Dla R =
√15 a =
√15 *
√3 =
√45 = 3
√5
29 kwi 19:43
junko: a no tak , że na to nie wpadłam , dzięki Bogdan
29 kwi 19:46
Mariusz: mam takie pytanie, co to jesdt kąt łamiący w trójkącie równoramiennym

(czy to kąt między jego
ramionami)?
29 kwi 19:47
junko: no ten p{45] mi świtał po głowie ale myślałam że bd źle,
a czy ktoś ma pomysł na przykład drugie zad?a) koło taczki ma średnice 36cm, jaką drogę
pokonano , jeśli koło obróciło się 20 razy
nie jestem pewna ale chyba wyjdzie coś ok 20 metrów
29 kwi 19:50
junko: Mariusz: nie jestem pewna ale chyba tak , ten kąt łamie trójkąt
29 kwi 20:09
Jolka: a) π * d=36π cm
36πcm * 20=720πcm w przybliżeniu 2260, 8 cm
29 kwi 20:12
junko: dziękuje wszystkim za pomoc
29 kwi 20:15