Układ równań
Bogdan:
Matura z matematyki jest 13.05.2009
Rozwiązać układ równań w możliwie najprostszy sposób i najmniej czasochłonny:
1. 13052009x + 13052010y = 13052011
2. 13052012x + 13052013y = 13052014
29 kwi 17:28
Mickej: te liczby to się mienią w oczach
29 kwi 17:30
zajkoś: po odjeciu stronami:3−3x−3y=0⇒
x=1−y
13052019+y=13052011⇒
y=2⇒⇒⇒
x=−1
ale napewno jest jakis prostszy sposob
29 kwi 17:40
Mickej: hmmm myślałem i myślałem ale nic na 2 linijki nie wymyśliłem ale metodą przeciwnych
współczynników nawet szybko i prosto wychodzi
y=2
x=−1
ale rozwiązanie zajmuje 4 linijki jak coś na 2 wymyśle to napisze
29 kwi 17:45
Mickej: łał zajkoś ale machaliśmy układ hmm a może Cramerem to machniemy

nie mam pomysłu na
jakieś szybsze rozwiązanie
29 kwi 17:48
bumblebee: zebym jeszcze obczajal co to jest Cramer

DD
29 kwi 17:51
Mickej: Wyznaczniki

napisałem Cramera dla szpanu
29 kwi 17:53
♊: Mickej − możliwie najprostszą i najmniej czasochłonną metoda nie nazwałbym Cramera dla liczb
rzędu 13 milionów.
zajkoś przedstawił bardzo dobre rozwiązanie, które zajmuje ~ 15 sekund.
Natomiast zanim obliczysz 3 wyznaczniki przy takich liczbach to trochę minie . . .
29 kwi 17:58
Mickej: patrz co pisałem pod zajkosiem napisałem taką samą metodę a to z Cramerem był żart
29 kwi 18:00
29 kwi 18:03
Mickej: dplelczar przedstaw swój pomysł
29 kwi 18:04
Mickej: A poza tym mój pomysł jest najbardziej orginalny
29 kwi 18:05
♊: Mickej − mam oryginalniejszy.
Losujmy liczby ze zbioru liczb rzeczywistych. Najprawdopodobniej Bogdan nie da wartości zbyt
dziwnych, więc można przyjąć, ze liczby mogą sie różnić o ¼. Można też zaryzykować, że są z
przedziału (−100,100) − obustronnie otwArty jest bo sprawdzałem dla ± 100.
To co ? Jakie proponujecie losować ?
Oryginalne rozwiązanie nie zawsze znaczy dobre
29 kwi 18:14
Mickej:
Boziu ty to sie nie znasz na żartach jak bym napisał żeby jeden układ pomnożyć przez
13052009
a drugi przez
13052012 też byś uwierzył że tak chce zrobić

29 kwi 18:17
taki se jeden: czy w tym zadaniu można sobie odjąć na przykład 13052009 z każdych wartości np.
13052009x + 13052010y = 13052011 | − 13052011
−2x −y = 0

czy można takie coś

Jestem z 1 liceum... nie smiejcie sie...
29 kwi 18:22
Mickej:
13052009x−13052011=−2x skąd taki pomysł
29 kwi 18:26
♊: Mickej − ja też żartowałem ;P
Jeśli masz taki układ
3x+5y=2
x+y=1
to jego rozwiązaniem sa liczby x=−1 i y=2
jeżeli odejmiesz 3x+5y=2 jeden od każdego wyrazu to dostaniesz
2x+4y=2 − dzielisz obustronnie przez 2
x+y=1
x+2y=1
x+y=1
czyli x=1 i y=0 − inny wynik wyszedł.
Więc odpowiedź brzmi − nie − nie można czegoś takiego zrobić.
29 kwi 18:26
taki se jeden: 3x + 5y = 2 | − 1 3x + 5y = 2
x+y = 1 x+y = 1
2x + 4y = 1 3(1−y) + 5y = 2
x+y = 1 3 − 3y + 5y =2
x = 1−y 2y = −1
2 − 2y +4y = 1
Wiec widac ze mozna − a jak liczyles to sie pomyliles...
29 kwi 18:38
Mickej:
Irytujący typek
2x+2y=5
rozwiązanie to
y=2
twoim sposobem odejmujemy 1 od
2x+2y=5 −1
x+y=3 to już widać że nie wyjdzie więc teraz tak na początku nie wiedziałeś i zapytałeś to nic
nie mówiłem ale teraz zaczynasz się mondrzyć to powiem ci tak jak bym powiedział gościowi w
szkole idz kocie pogadaj z gimnazjalistami
29 kwi 18:42
Mickej: no tam po odjęci miało być x+y=4 ale mniejsza o to
29 kwi 18:45
♊: taki se jeden:
to co powiesz na to?
x+y=2
odejmujemy 1 od każdego wyrazu
0+0=1
Moim zdaniem ewidentna sprzeczność, a Ty jak uważasz ?
29 kwi 18:47
Bogdan:
Wskazówka:
Jeśli n − dowolna liczba:
1. ax + (a + n)y = a + 2n
2. (a + 3n)x + (a + 4n)y = a + 5n
to
1. ax + ay + ny = a + 2n
2. ax + 3nx + ay + 4ny = a + 5n
Odejmujemy równania stronami, od drugiego równania odejmujemy równanie pierwsze:
3nx + 3ny = 3n => x + y = 1 => y = 1 − x
1. ax + a(1 − x) + n(1 − x) = a + 2n
ax + a − ax + n − nx = a + 2n redukujemy i dzielimy obustronnie przez n
1 − x = 2
x = −1 i y = 2
W tym przykładzie:
a = 13052009, n = 1
29 kwi 19:14
♊: Czyli otrzymujemy sposób zajkosia rozszerzony dla dowolnych liczb ;P
29 kwi 19:16
Mickej: a czemu zaraz zajkosia ja też tak zrobiłem ale trzeba dodać do sposobów rozwiązywania układów
sposób takiego se jednego najszybszy chyba
29 kwi 19:21
Bogdan:
Bez względu na to, jaka liczba znajduje się w pierwszym równaniu przy pierwszej
niewiadomej oraz jeśli kolejne współczynniki tworzą ciąg arytmetyczny, to otrzymujemy
rozwiązanie x = −1, y = 2.
Np.
1. 3x + 7y = 11
2. 15x + 19y = 23
1. 3x + 3y + 4y = 11
2. 3x +12x + 3y + 16y = 23
Po odjęciu stronami: 12x +12y = 12 => x + y = 1 => y = 1 − x
1. 3x + 3 − 3x + 4 − 4y = 11 => 4y = 8 => y = 2
29 kwi 19:35
Zdesperowana: Czesc Bogdan, czy mozesz mi pomoc w zadaniu
29 kwi 19:56
Bogdan:
Cześć, w którym zadaniu?
29 kwi 19:58
Zdesperowana: to co jest teraz 4 na forum podpisane masakra. mozesz tam przejsc?
29 kwi 19:59
h: wlasnie wiedzialem ze gdzies mi sie ten Cramer obil o uszy, a to o wyznaczniki chodzilo

29 kwi 21:44
bumblebee: dobra od dzisiaj jestem juz tylko blumblebee a nie zajkoś jeszcze
29 kwi 21:46