translacja
Małgosia: Hej, czy potrafi ktoś to zrobić?
Wyznacz równanie okręgu symetrycznego do okręgu o równaniu x2+6x+y2+4y=3 w:
a) symetrii względem prostej y=−3x−1
b) symetrii względem punktu (0,2)
29 kwi 11:57
♊: Znajdź promień okręgu i jego środek.
przenieś środek okręgu względem prostej (punktu w b) ), a następnie wyznacz równanie okręgu
;)
29 kwi 12:02
Czarny jeż: Musisz sobie wyznaczyć środek tego okręgu i promień . Promień bedzie taki sam dla obydwu
okręgów .
a) Tutaj trzeba wyznaczyć równanie prostej prostopadłej do y=−3x−1 , przechodzacej przez środek
okręgu , oznaczmy go "O" . jest to prosta x−3y + c =0 . C wyznaczysz sobie podstawiając za x i
y wszpółrzędne środka okręgu− "O" .
Jak już bedziesz miałą tę prostą to robisz układ równań prostej y=−3−1 i tej , co se ją
wyliczyłaś . Z tego układu wyjdzie Ci punkt , powiedzmy S. Bedzie to środek odcinka miedzy
środkami tych okręgów. Jak już go znajdziesz , możesz w prosty sposób , korzystając ze wzoru
na środek odcinka znaleźć punkt O'. I już masz równanie tego okręgu.
29 kwi 12:10
pszczółka maja: dziękuję, ale czy masz ktoś pomysł na podpunkt b

?
29 kwi 21:50